Niet slikken maar spuiten

09-11-2009 17:30

Het fiasco rondom de vaccinatieronde tegen het HPV-virus, waarbij slechts 52 procent van de meisjes zich liet inenten, was het eerste succes van de antivaccinatielobby. Nu de Gezondheidsraad voorstelt ook zuigelingen en peuters tegen de Mexicaanse griep in te enten, maakt deze club zich onder aanvoering van Anneke Bleeker van de Verontruste Moeders op voor de volgende campagne. Uit een peiling van Stand.nl bleek dat ongeveer één derde van de luisteraars de angst voor de prik deelt.

Complottheorieën
Uit de zeer onoverzichtelijke site van de Verontruste Moeders blijkt een diep wantrouwen tegen alles wat met vaccinatie te maken heeft. Zo wordt gesuggereerd dat de Mexicaanse griep een geplande pandemie is die uit de koker van de WHO komt. Hierdoor kan de wereldbevolking eens fijn wat rotzooi ingespoten krijgen, waar hun vrienden bij de farmaceutische industrie dan weer flink mee kunnen cashen. Uit het optreden van Bleeker bij Stand.nl op 9 november blijkt dat zij stellig overtuigd is dat de overheid en de farmaceutische industrie veel te dicht bij elkaar op schoot zijn gekropen. De financiële belangen van overheid en industrie zouden daardoor boven het belang van de volksgezondheid worden geplaatst.

Het is goed als de overheid door bezorgde burgers scherp wordt gehouden. Het is echter minder goed als deze burgers elkaar angst gaan aanpraten, gebaseerd op een enkele casus, een aantal verzonnen verhalen en complottheorieën. Immers, in Nederland worden zeer zorgvuldig de kosten en de baten van vaccinatie tegen elkaar afgewogen. Er wordt gekeken of een ziekte ernstig en besmettelijk genoeg is om in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen te worden, of het middel van inenting niet erger is dan de kwaal, en of inenting kosteneffectief is. Dit is de reden dat er in Nederland slechts tegen twaalf ziekten wordt gevaccineerd.

Dat wil niet zeggen dat er nooit ongelukken gebeuren. Er zijn gevallen beschreven van kinderen en volwassenen die ziek worden of overlijden na vaccinatie. Vaak komt dit door overgevoeligheid voor een van de hulpstoffen in het vaccin. Toch is de kans op het bezwijken aan de bijwerkingen van een vaccinatie veel kleiner dan de kans dat je aan de ziekte overlijdt wanneer je je niet laat inenten. Natuurlijk is elk sterfgeval tragisch. Maar het niet vaccineren om deze reden is even dom als het niet dragen van autogordels omdat er een kleine kans bestaat dat je erdoor gewurgd wordt bij een botsing.

Overheidstaak
Het vaccin tegen de Mexicaanse griep is wegens tijdsdruk minder langdurig getest dan andere vaccins. Deze tests zijn echter wel degelijk uitgevoerd volgens de richtlijnen voor goed klinisch onderzoek. De Gezondheidsraad bestaat uit circa 200 vakbekwame experts op het gebied van de volksgezondheid. Een ondeugdelijk getest vaccin zou door hen nooit worden aanbevolen. De Gezondheidsraad heeft alle beschikbare informatie afgewogen en een positief advies gegeven. Dit betekent dat de experts vaccinatie verstandig vinden voor de volksgezondheid.

Clubs als de Verontruste Moeders hebben recht op vrije meningsuiting, zelfs als hun mening aantoonbaar op drijfzand is gebaseerd. De overheid zou zich daartegenover veel duidelijker moeten uitspreken voor vaccinatie. Eén van de klachten van Bleeker cum suis is het gebrek aan openheid vanuit de overheid. Pak die handschoen dan maar op. Kom in Pauw en Witteman vertellen waarom het vaccinatiebeleid wel deugt als je Ab Klink heet. Bel als RIVM-directeur eens in bij Stand.nl wanneer er onzin gedebiteerd wordt. Want als je je eigen vaccinatiebeleid serieus neemt, weet je wat de gevolgen voor de volksgezondheid en de economie zijn als er onvoldoende mensen worden ingeënt. En dat wil je voorkomen. Omdat voorkomen, zeker bij vaccinatie, beter is dan genezen.

Metten Knüppe is afgestudeerd in de geneeskunde en student politicologie.