Cult

Idealistisch huilen met Llink

10-11-2009 09:03

Op Joop.nl huilt oud Llink-directeur Anna Visser even goed uit. Llink is volgens Visser ten onder gegaan door de netcoördinator. Eigenlijk had ze willen zeggen: ‘OK, meneer de netcoördinator, zend onze programma’s dan maar om half een ‘s nachts uit als dat de enige plek is waarop televisie die ergens over gaat en waar je soms over moet nadenken, kan worden uitgezonden. Want dat zijn de programma’s die we willen maken.’ Anna wilde het zeggen, maar Anna zei het niet. Ook op de website van Llink is de reactie weinig verheffend. Volgens de huidige Llink-directie wil minister Plasterk een statement maken. Hij wil duidelijk maken dat de publieke omroep een achterdeur heeft. Grondige analyses. Het is de schuld van de netcoördinator en de minister.

‘We wilden wel doorwrochte, hoogwaardige programma’s maken, maar we kregen de kans niet’. Of: ‘Plasterk wil gewoon een statement maken’. Jammer dat deze waarheid achteraf komt. Enige zelfreflectie is voor de dames blijkbaar te link.

Faal
Llink heeft gefaald. Llink presteerde het om op een jaarbegroting van 8 miljoen een tekort van 1 miljoen te creëren. Llink eist nu een onafhankelijk onderzoek naar het besluit om de licentie in te trekken. Llink wil transparantie. Maar hoe transparant is Llink? Op de website van Llink blijft de verantwoording over de financiële malaise beperkt tot een paar regels. De schuld ligt niet bij Llink, leden werven is nu eenmaal duur. Een jaarrekening is al helemaal nergens te vinden. Llink is zo ondoorzichtig als een uitdijende olievlek. Een ondoorzichtig experiment dat over vijf jaar zo’n 40 miljoen euro heeft gekost.

Llink kreeg twee uur zendtijd in de week en was niet in staat deze zendtijd te vullen met echt vernieuwende, confronterende programma’s. Llink bevestigde hiermee –hoe treurig ook- het vooroordeel dat linkse natuurfreaks niet met geld kunnen omgaan.

Racen met gehandicapten
Het zeldzame genoegen om met Floortje de wereld rond te reizen of met tien gehandicapten door Afrika te racen moeten we gaan missen. Gelukkig maar. Llink heeft vijf jaar lang geprobeerd om haar idealen te vertalen naar radio en televisie. 5 jaar lang is het mislukt en nu is het basta. Een duurzame omroep met de idealen van Llink is hard nodig maar helaas had Llink wel de mooiste idealen, maar niet de bijbehorende capaciteiten.

Dit is de schuld van Llink zelfen van niets of niemand anders.