ThePostOnline

Polemiek: Wie is er nu staatsgevaarlijk?

13-11-2009 14:02

‘Wilders is staatsgevaarlijk’ door Sander Faas

Het was de week van grote woorden. Geïnspireerd door een nog geheim maar daarom niet minder omstreden onderzoek gedaan in opdracht van het ministerie van Binnenlandse zaken voelden velen zich plotseling geroepen hardop te benoemen wat velen al tijden dachten. Aangevoerd door Eberhard van der Laan en Alexander Pechtold legden een groot aantal tegenstanders van Geert Wilders de schroom van zich af. Wilders was extreem-rechts en een racist klonk het luid. Staatsgevaarlijk ook.

Wat volgde was vooral een discussie over of je dit mocht zeggen, of het zin had dit te zeggen en of je door dit te zeggen niet zijn achterban schoffeerde? Veel minder aan bod kwam of de etikettering klopte. Waar die vraag aan de orde kwam werd deze meestal afgekapt met een korte verwijzing naar het feit dat de Islam geen ras vertegenwoordigt en de PVV een democratisch gekozen partij is. Het stempel extreem-rechts werd opvallend genoeg enkel door Geert zelf bestreden.

Toegegeven, de Islam vertegenwoordigt geen ras en de PVV is democratisch gekozen. Maar antwoorden op de vraag of Wilders racistisch of staatsgevaarlijk is, vormen ze niet. Wilders richt zich niet alleen op Islamieten en ook democratisch gekozen partijen kunnen staatsgevaarlijk voorstellen doen.

Racist?
Om met het eerste beginnen, is Wilders een racist? Het enige antwoord daarop is een onvermijdelijk ja. Het is immers Wilders zelf die in een interview met het Duitse persbureau DPA aangeeft dat zijn Utopia een immigranten-vrij Nederland zou zijn. Hij geeft onmiddellijk aan dat de werkelijkheid deze wens in de weg staat maar dat doet niets af aan het, racistische, wezen van de wens. Wilders deelt de wereld op in autochtoon en allochtoon, oorspronkelijk en uit den vreemde. Zo stelt hij dat het onaanvaardbaar zou zijn wanneer de Nederlandse steden voor meer dan 50% door allochtonen bevolkt zouden worden. Het enige verbindende kenmerk tussen allochtonen is dat ze ‘niet oorspronkelijk van hier’ zijn. De enkele aanwezigheid van die groep ziet hij als onwenselijk en wanneer deze groep een bepaalde omvang neemt zelfs als onaanvaardbaar. Dat is racisme ten voeten uit. Het feit dat dit sommige politiek partijen uit angst potentiële kiezers af te schrikken niet goed uitkomt verandert daar verder niets aan.

Ook de tweede term, staatsgevaarlijk, past naadloos. Niet alleen vanwege de wens van Wilders artikel 1 van de Grondwet en daarmee het gelijkheidsbeginsel te schrappen, ook zijn ideeën omtrent de uitzetting van staatsburgers zetten de bijl in de rechtsbescherming van de burger. Wilders gaat echter nog een stap verder. Hij bepleit invoering van administratieve detentie naar Israëlisch voorbeeld. Hij wil dat de overheid het recht krijgt burgers zonder vorm van proces en zonder duidelijk omschreven aanklacht op te pakken en vast te zetten. Dat is welbeschouwd niet minder dan de invoering van een politiestaat.

Rechtsstaat
Is dit idee op zichzelf al volstrekt in strijd met de basisprincipes van een rechtsstaat, wie in beschouwing neemt voor wie Wilders deze maatregel wil invoeren vallen werkelijk de schellen van de ogen. Volgens Wilders zou deze maatregel niet alleen opgelegd moeten worden aan allen die zich volgens de overheid schuldig maken aan terrorisme of het voorbereiden daarvan maar ook aan vermeende sympathisanten. Wie bedenkt dat Wilders het volledige Palestijnse verzet als terroristische beschouwd, straattuig betiteld als straatterroristen en weinig moeite heeft de term ook te hanteren voor milieu- en dierenactivisten, krijgt een idee op wie deze maatregel, mocht de PVV hier iets te zeggen krijgen, allemaal betrekking zal hebben. Wilders’ idee over administratieve detentie behelst het einde van de rechtsbescherming van de burger. Wie dat nastreeft is gevaarlijk. Staatsgevaarlijk.

Sander Faas is publicist.

‘De eigengereide elite, die is pas staatsgevaarlijk’ door Jelle Menges

Wilders is volgens een wetenschappelijk onderzoek en ook Sander Faas officieel een racist en ook nog eens staatsgevaarlijk. De onderzoekers en Sander wil ik van harte feliciteren met deze constateringen. Het is ongetwijfeld interessant om hier in een wetenschappelijk vakblad eens een boom over op te zetten. Maar het is wel jammer dat we er in de maatschappelijke realiteit van alledag niks aan hebben.

Campagnevoeren met de PvdA in wijken als Ondiep in Utrecht of Geuzenveld-Slotermeer in Amsterdam gaf me een sneak preview van die realiteit van alledag. Ik sprak mensen die onzeker zijn over hun baan, zich niet veilig voelen en thuis voelen in een wijk vol met nieuwe Nederlanders of de Europese Unie als een bedreiging zien of allemaal tegelijk. Deze groep voelt zich niet serieus genomen door de politiek. Want terwijl ‘gewone’ banen op de tocht staan, ziet men bankiers graaien en Polen met z’n tienduizenden tegelijk binnenstromen om te gaan werken. En terwijl mensen aan den lijve meemaken wat voor een pijnlijk proces integratie kan zijn, horen ze politici en opiniemakers roepen hoe fijn de multiculturele samenleving wel niet is en dat ‘het allemaal wel meevalt’.

Kopvoddentaks

Of alle verbanden die door ontevreden burgers worden gelegd nou kloppen of niet, is niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat een grote groep Nederlanders geen enkele erkenning voelt voor de problemen waar dagelijks tegenaan gelopen wordt. Een aantal van deze mensen vertelde me op Wilders te gaan stemmen. Niet omdat alle moslims niet zouden deugen en er een kopvoddentaks zou moeten komen, maar gewoon omdat men de gevestigde politiek meer dan zat was. ‘Eindelijk is er iemand die zegt waar het op staat en de boel eens wakker schudt’, was een veelgehoorde kreet.

Ik zie de heren wetenschappers al aankomen bij de PVV-stemmers in Geuzenveld-Slotermeer. Gewapend met designbril en een gelikte PowerPoint presentatie de mensen even vertellen dat wetenschappelijk is bewezen dat Wilders toch wel degelijk een racist is. …

Eigengereide elite

Nu kom ik op de groep die ik veel gevaarlijker voor Nederland vind dan de PVV: de eigengereide elite. Het gedeelte van de elite- zij met de meeste kennis, macht en inkomen- dat zich blindstaart op de eigen stokpaardjes als Europa, flexibilisering van de arbeidsmarkt en de kenniseconomie. Een groep die erg afgeeft op Wilders, maar weinig oog heeft of wil hebben voor de problemen van zijn kiezers. Deze groep lijkt zich lijkt zich niet te beseffen dat Wilders uit het eigen moederschoot is komen kruipen. Ook beseft men niet dat Wilders via de navelstreng wordt gevoed door al het falen van deze eigengereide elite om zich in te leven in mensen in moeilijke posities.

Leden van de bedoelde groep vind je met name terug bij partijen als D66 die hun mond vol hebben over het ‘wetenschappelijk bewezen’ racisme van Wilders, maar nooit eens aangeven hoe zij nou de problemen van mensen in kwetsbare posities willen oplossen. Leden van de groep vind je ook terug bij opiniemakers die betogen dat ‘het allemaal wel meevalt’ met de multiculturele samenleving en mensen niet mogen zeggen dat ze twee keer overvallen zijn door een Marokkaan. Daarnaast vind je leden van deze groep terug bij wetenschappers en intellectuelen die proberen te bewijzen dat Wilders een racist is en denken daar een probleem mee op te lossen.

De eigengereide elite houdt niet alleen een extreme partij als de PVV in stand, maar is ook nog eens een sterke groep die alleen met de eigen belangen bezig is. Een sterke groep die de vertolker van maatschappelijke onvrede wegzet als racist en de oorzaken van de onvrede negeert. Het gevolg: een blijvende polarisatie tussen de haves en de not-haves en het langzaam afbreken van de solidariteit die Nederland altijd heeft gekenmerkt. Daarom is dit de groep die echt staatsgevaarlijk is.

Jelle Menges is vice-voorzitter van de Jonge Socialisten in de PvdA.