Peter Mueller moet weg

20-11-2009 09:54

Ophef in de (Noorse) media. Schaatscoach Peter Mueller, bekend van zonnebril en overdreven Amerikaans “je kan het”, maakte tegen schaatster Maren Haugli ‘seksueel getinte opmerkingen’. Een beschuldiging volgde, en excuses van Mueller. Die excuses zijn echter niet genoeg. Als sportcoach mag je nooit seksueel getinte opmerkingen maken, en dus moet de Amerikaan weg als schaatscoach.

Als sportcoach ga je belachelijk intensief om met je atleten. Dag in dag uit op trainingskamp, in hotels, op steeds maar weer dezelfde schaatsbanen ben je met elkaar bezig. Bovendien ben je ook fysiek met elkaar bezig. Aanraken, corrigeren, allemaal op een manier die in de echte wereld als handtastelijk worden gezien.  Denk  maar aan de karakteristieke pose van een vermoeide schaatser die voorovergebogen uitrijdt met een coach achter zich. Met een klein beetje gepornoficeerde blik van heden ten dage, zie je er al iets seksueels in. Juist daarom moet een coach te allen tijden vermijden ook daadwerkelijk iets seksueels in die relatie te brengen.

Peter Mueller heeft geen onbesproken blazoen daarin. Hij trouwde ooit met pupil Marianne Timmer. In het schaatscircuit staat hij bekend als rokkenjager. Dat er nu opnieuw rumoer is om Mueller en seks op de schaatstraining, wekt dan ook geen verbazing. Des te meer reden om hem te ontslaan. Vertrouwen tussen sporter en coach is immers een groot goed. Van je poten met iemand afblijven, ook verbaal, is een nog groter goed. De Noorse schaatsbond lijkt tot nu niet de moreel goede kant te kiezen. Ze houden Mueller vooralsnog aan. Gelukkig kan het nog veranderen. Noorse schaatsheld Bøkko schijnt de kaarten in handen te hebben, volgens insider Jaap Stalenburg. Hup Bøkko. ontsla die vent. Dan mag je olympisch kampioen worden.

Huub Bellemakers is internetvanalles, meningenman en sportgek. Meer meningen op overalleseenmening.nl
CC-Foto: Biseth