ThePostOnline

Amsterdam schoffeert die lieve goede Sint

21-11-2009 10:07

Het feest rond Sinterklaas of Sint Nicolaas weet elk jaar weer voor de nodige multiculturele discussies te zorgen. Tot nog toe bleef het beperkt tot de discussie ‘regenboog pieten versus (traditionele) zwarte pieten’. Maar dit jaar weet Amsterdam weer de kroon te spannen in politieke correctheid. Amsterdam heeft het Christelijke kruis op de mijter van de Sint vervangen door de drie kruizen van Amsterdam. De burgervader Job ‘pappen en nathouden’ Cohen zal hier wel hoofdverantwoordelijke voor zijn. Om voor de politiek correcte kijkbuiskindertjes even een idee te geven wie Sint Nicolaas is, lees zijn wikipediapagina.

De viering van de katholieke naamdag van Sint Nicolaas wordt al sinds de 13e eeuw in Europa gevierd. De traditie van het zetten van de schoen stamt uit tenminste 1427 uit de Sint Nicolaas Kerk te Utrecht. Daarnaast is Sint Nicolaas de patroonheilige van Amsterdam. Kortom, het Sinterklaasfeest is een Christelijke viering en kent een eeuwenoude Europese traditie.

Gelukkig leven we in een vrij land leven en is niemand verplicht om een feest te vieren dat hij of zij niet wil vieren. Daarom staat het eenieder ook vrij om zelf de keuze te maken wel of niet mee te doen aan de Sinterklaasviering. Maar men moet wel beseffen dat Sinterklaas een Christelijke heilige is, dus dat men een Christelijk feest viert. Net zo goed als dat het offerfeest een louter Islamitisch feest is.

Ontheiliging
In plaats dat Amsterdam de mensen echt vrij laat om te kiezen, kiest de gemeente er nu voor een eeuwenoude traditie te ontheiligen en de Christelijke symbolen te censureren om maar geen nieuwe Nederlanders voor het hoofd te stoten. Men gaat er echter volledig aan voorbij dat de oorspronkelijke Nederlanders hier wel eens een probleem mee zouden kunnen hebben. Daarbij is het kruis op de mijter nooit een issue geweest voor joden of atheïsten om het feest mee te vieren in Nederland, dus waarom zou een kleine minderheid daar nu dan wel aanstoot aan moeten nemen?

Wat is de volgende stap van Job Cohen? Gaat hij met kerstmis alle kruizen verbieden in de stad? Komt er geen Kerstboom de stad meer in? Was het trouwens niet zijn partijgenoot van der Laan die deze week zei dat ‘van allochtonen verwacht mag worden dat zij zich richten naar de Nederlandse samenleving en hieraan een bijdrage leveren’? Afbreuk doen aan tradities van meer dan 500 jaar oud lijkt toch werkelijk niet op ‘een bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving’.

De auteur heeft ook een eigen weblog.

Originele CC-foto: Michell Zappa