ThePostOnline

Kabinet meet met twee maten

25-11-2009 22:19

In Nederland spreekt het kabinet met één mond. Dat betekent dat zoveel dat de uitlatingen van een willekeurige bewindspersoon het beleid van het gehele kabinet wordt geacht te zijn. Dat geeft veel gewicht aan de kwalificatie: “Wat nu gebeurt, is crimineel” die de minister van Milieu Jacqueline Cramer vandaag in Trouw geeft aan de hackers die duizenden documenten over de klimaatverandering hebben gestolen.

De gestolen documenten bevatten wetenschappelijke informatie die het beeld van de klimaatcrisis nuanceren. Uit sommige documenten zou zelfs blijken dat sprake is van een algehele temperatuurdaling. Als dit waar blijkt te zijn, zet dit veel druk op de klimaattop in Denemarken omdat de groeiende economieën mogelijk minder belang zien om energiezuinig te gaan procederen.

Omdat de documenten gestolen zijn, en omdat “er wordt gegoocheld door degenen die gehackt hebben” wil de minister, en dus het kabinet, er zelfs ‘geen woord meer aan vuil maken’. Het goed te verdedigen principiële standpunt hierachter is dat men van gestolen gegevens geen gebruik moet willen maken, omdat daarmee een positieve impuls in stand wordt gehouden om informatie te stelen. Dat dezelfde informatie wel bruikbaar is om de discussie op waarde te kunnen schatten is kennelijk van ondergeschikt belang aan de criminele verwerving.

Overheidsvoordeel
Ditzelfde kabinet blijkt echter een stuk minder principieel als het gaat om gestolen informatie die in het voordeel van de overheid kan werken. “Dan is degene die in het buitenland nog steeds een zwarte rekening heeft, dat is degene die crimineel gedrag vertoont. Niet degene die de informatie verstrekt.”, aldus staatssecretaris van financiën Jan Kees de Jager onlangs in een uitzending van De Wereld Draait Door. De Jager probeerde in dit optreden te verdedigen waarom het opkopen van gestolen bankgegevens uit een belastingparadijs door de overheid moet kunnen teneinde achterstallig belastinggeld te kunnen navorderen.

De Jager is zelfs met de ‘tipgever’ een bonusregeling overeen gekomen van niet alleen een vast bedrag, maar ook een percentage van de met de informatie nagevorderde belastingen. Het stelen van informatie wordt in het kader van de belastingheffing dus beloond, maar wordt in het kader van de milieudiscussie sterk veroordeeld en buiten de discussie gehouden. Een niet erg sterk staaltje eenheid van kabinet.