ThePostOnline

Groenlinks Congres: Nijhoff vs Danen, geen zuiver water

30-11-2009 13:12

In de aanloop naar het Groenlinks-Congres van vandaag ontstond een fittie tussen Rene ‘Opinie Gestapo’ Danen en GroenLinks-partijvoorzitter Nijhoff. Danen is kandidaat voor een bestuursfunctie bij Groenlinks, maar voorzitter Nijhoff ziet dat niet zitten, een radicaal in zijn bestuur. Dus riep Nijhof deze week de Groenlinksleden op om vooral niet op Danen te stemmen. Met overigens uitstekende argumenten van Nijhoff, hij vindt bijvoorbeeld dat een open partij als GroenLinks, waar de vrijheid van meningsuiting hoog geacht wordt, geen plaats is voor mensen als Danen die politici om hun mening willen vervolgen. Gelukkig liet de reactie van oproerkraaiertje Danen niet lang op zich wachten. Danen kwalificeert Nijhoff maar gelijk als de advocaat van Wilders. Fijn zo’n stalinistische pavlov reactie.

En toch is dit geen zuiver water. GroenLinks is al sinds jaar en dag de broedplaats en het toevluchtsoord voor alles wat radicaal links is. Duijvendak was het meest recente voorbeeld. Maar mensen als Sam Pormes, die lekker in de zandbak met terroristen heeft gespeeld, moeten ook niet vergeten worden. Daarbij was het nooit een probleem om deze lui op prominente plekken te plaatsen. Waarom is dan een relatief onschuldig ventje als Danen wel een probleem? Nijhoff maakt mij niet wijs dat dit enkel om de meningsvervolging van Wilders gaat. Ik denk dat er iets anders aan de hand is.

Marcouch
Dat broedertwist in linkse partijen altijd vuil gespeeld wordt, mag geen nieuws zijn. Recent voorbeeld was de benoeming van Marcouch. Het is heel waarschijnlijk dat Nijhoff geen problemen heeft met de acties van Danen maar dat hij om opportunistische motieven die man niet in het bestuur wil hebben. Is hij bang dat dan de deur open staat voor de jongere generatie op het pluche? Is Nijhoff bang voor zijn eigen positie? Nogmaals, Nijhoff heeft nooit bezwaar gehad met andere prominenten met een radicale achtergrond, waarom nu wel?

Vanuit een ander opportunistisch oogpunt pleit er ook voor om Danen uit het bestuur te houden, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Danen is op dit moment hot, Danen wordt veelvuldig genoemd in de onderzoeksjournalistiek van De Dagelijkse Standaard naar subsidies aan Oxfam en hoe dit weer wordt uitgegeven aan radicaal linkse bewegingen zoals Danens Nederland Bekent Kleur. Nijhoff wil gewoon geen gezeik, de electorale schade met Duijvendak is weer gerepareerd. Maar met een benoeming van Danen is er weer genoeg kruit beschikbaar om GroenLinks politiek kapot te schieten.

Is Nijhoff helemaal eerlijk? Ik denk het niet.

CC-Foto: Kaihsu Tai

De auteur heeft ook een eigen weblog.