ThePostOnline

Rouvoet wil vrijheid emailverkeer beperken

14-12-2009 11:50

Minister van Jeugd en Gezinszaken André Rouvoet (ChristenUnie) komt maandag met een initiatiefwetsvoorstel om het vrije e-mailverkeer drastisch te beperken. Volgens de minister wordt er tegenwoordig ‘te snel en te vaak een email verzonden zonder dat de afzender wel goed over de vaak kwetsende inhoud van de mail heeft nagedacht’. In het wetsvoorstel wordt een ‘e-mail tussenfase filter’ bepleit: een door de overheid opgezet filter waar alle verzonden emailtjes eerst doorheen moeten. Een nieuw systeem met intelligente software bepaalt dan of de verzonden e-mail wel voldoet aan de eveneens in het wetsvoorstel genoemde ‘normen en waarden van e-mailcorrespondentie’.

Volgens minister Rouvoet is e-mail ‘een sprekend voorbeeld waaruit blijkt dat teveel vrijheid schadelijk kan zijn’.

Eerder bepleitte Minister Rouvoet in een speech al een ‘herdefiniëring van het begrip vrijheid’: burgers zouden volgens de minister juist gebaat zijn bij meer grenzen en meer overheidsinvloed.

Liberale laagdrempeligheid
‘Het gebeurt maar al te vaak dat iemand een boos of zelfs beledigend en godslasterlijk mailtje stuurt terwijl dat eigenlijk niet gemeend is. Maar de ontvanger kan ernstig worden gekwetst door zo’n mailtje. Dat komt uiteraard door de liberale laagdrempeligheid van het medium email. Vroeger werd men nog gedwongen grondig over correspondentie na te denken omdat er eerst een postzegel gekocht moest worden en een enveloppe moest worden dichtgelikt, maar die grens is nu weggevallen. Daarom is de ChristenUnie voor meer beperking van de e-mailvrijheden en beter toezicht door de overheid op email’, aldus de minister in een verklaring.

AIVD USB-sticks
Van kritiek wil de minister niets weten: ‘Het is in dit land tegenwoordig normaal om elk overheidsvoorstel te ontvangen met zware termen als ‘censuur’ of ‘betuttelend’. Het nieuwe systeem is veilig en wordt gebouwd door dezelfde mensen die ook de OV-Chipkaart hebben ontworpen. Het is ook zeker niet de bedoeling emailverkeer tegen te houden of te laten verdwijnen. Waneer een mailtje niet aan de normen voldoet, wordt het automatisch met verbetersuggesties naar de afzender teruggestuurd. Ook over de privacy hoeft niemand zich zorgen te maken: de persoonlijke gegevens van afzenders worden opgeslagen op USB-sticks van de AIVD en zeven jaar bewaard in een beveiligde omgeving.’