ThePostOnline

Proces Wilders: vrij(e)spraak

14-01-2010 09:08

Het proces tegen verschillende uitingen van Geert Wilders wegens ‘haatzaaien’ en ‘groepsbelediging’ staat voor de deur. Een veroordeling wegens groepsbelediging zit er niet in. Twee maanden na de opdracht tot het vervolgen van Wilders kwam de Hoge Raad met munitie. Een man die was veroordeeld wegens het ophangen van een postertje met de leus ‘stop het gezwel dat Islam heet’ werd vrijgesproken van groepsbelediging. De hoogste rechter kwam tot het oordeel dat artikel 137C Wetboek van Strafrecht iemand niet strafbaar stelt zodra deze kritiek heeft op een godsdienst, ook niet als daarmee gelovigen in haar godsdienstige gevoelens gekrenkt worden. Geert Wilders primaire strijd is die van het aantonen van de achterlijkheid van de Islam, niet van de slechtheid van Islamieten.

Blijft ‘haatzaaien’ over. Het Openbaar Ministerie is niet van mening dat Geert Wilders enige directe oproep heeft gedaan tot discriminatie of geweld. Het Amsterdamse hof motiveert het tegenovergestelde met de volgende zinsnede: ‘De opbouw in Wilders uitlatingen en het repeterende patroon dragen het kenmerk anderen, politici of burgers, van zijn ideeën te voertuigen en hen op basis daarvan tot actie te bewegen.’

Waanzin
Het toont aan de waanzin van dit proces. Het Hof beschrijft de kern van de politiek: het aansporen, overtuigen en bewegen van mensen, andere politici en debatten. Dat dit bij een gevoelig onderwerp als integratie met al die oververhitte mannetjes leidt tot felheid en polemiek is niet meer dan logisch. Het Amsterdamse hof lijkt de politieke smaakpolitie: een paar overtrokken onsamenhangende quotes van Geert Wilders zijn genoeg om haar smaakpapillen te laten wenen.

Het proces legt een botsing van grondrechten bloot. Heeft de vrijheid van meningsuiting voorrang, of is de vrijheid van godsdienstbeleving, inclusief bescherming tegen groepsbelediging en godslastering, belangrijker? De rechtelijke afweging is hierbij in wezen een politieke belangenoverweging. Geert Wilders is misschien niet de beste hoeder van de vrijheid van meningsuiting noch fatsoen of eerlijkheid. Echter, niet de rechter maar de kiezer zal moeten kiezen waar de grens van de uitlatingen van Geert Wilders liggen.

Vleugellamme democratie

Een veroordeling zal politici vogelvrij maken en de democratie vleugellam. Laat daarom Geert Wilders voor zijn lot vechten in de Tweede Kamer en niet voor de rechter. Opdat de vrije vogels van de PVV niet gekooid zullen worden dankzij Amsterdamse tralies en het spel niet meer gespeeld zal worden in thuisstad Den Haag .