Rechts bespotten: hoe het niet moet

21-01-2010 07:48

Sinds afgelopen zaterdag is de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een satirisch programma rijker: Van Zon op Zaterdag. Deze komisch bedoelde show is in het leven geroepen om het inmiddels niet meer te negeren rechtse geluid in de samenleving op humoristische toon te bekritiseren. Op zich niets mee, maar de manier waarop dat gebeurt laat te wensen over.

De show wordt gepresenteerd door Henk van Zon, een rechtse kiezer van middelbare leeftijd, neergezet door Erik van Muiswinkel. Tezamen met zijn eega Anneke vullen zij de zaterdagavond op chaotische wijze in. In het programma worden vele typetjes opgevoerd, gespeeld door bekende namen in de cabaretwereld zoals Owen Schumacher, Sanne Wallis de Vries, Mike Boddé en Arie Koomen.

Tot zover klinkt het goed, ware het niet dat het geproduceerd wordt door de VARA, de bij uitstek linkse omroep. Vorig jaar zette deze al Joop.nl op en hun strijd tegen het rechtse geluid wordt nu nog meer opgevoerd met de komst van dit nieuwe televisieprogramma. En uiteraard, het is het goed recht van de VARA de programma’s te maken die ze willen, maar zolang ze dit onder de vlag doen van de NPO zou deze een oogje in het zeil moeten houden. Zodoende valt de NPO hier een ernstig gebrek aan tact te verwijten.

Verzuiling
De afgelopen jaren is de discussie rond de vermeende linksheid van de Publieke Omroep al in alle heftigheid gevoerd. Met name de VARA kwam hierin naar voren als een van de grootste vaandeldragers van het linkse geluid. De toebedeling van de zuilen stamt echter al uit een diep verleden, maar het geluid in de maatschappij is veranderd en nu Powned en WN nog niet gestart zijn, zou het dus wel netjes zijn van de NPO om enige terughoudendheid te betrachten omtrent het uitdragen van het linkse geluid. Immers, het rechtse deel van de bevolking is allang niet meer te bagatelliseren en aangezien ze nog niet in staat is zich met belastinggeld te verdedigen tegen hun linkse opponent, zou de Publieke Omroep met hen ook rekening moeten houden. Zo’n show maken? Prima, maar maak dan ook zo’n show over het ‘wereldvreemde’ geluid van links.

Maar de VARA gaat met gestrekt been de strijd in. Henk van Zon is een uiterst ongenuanceerde rechtse schreeuwer en gaat met zijn uitspraken veel verder dan de reaguurders van Geenstijl en zelfs menig PVV-symphatisant zich zou veroorloven. Van Muiswinkel tracht hiermee uiteraard de wereldvreemdheid van de rechtse kiezer te ridiculiseren, maar maakt louter zichzelf belachelijk met grappen als: het Wereldnatuurfonds is een organisatie gebaseerd op commercieel gewin, alle problemen in de samenleving zijn de schuld van buitenlanders, etcetera, etcetera. Dit heeft weinig meer te maken met een rechts geluid, dit is slechts het geluid van de allerdomste rechtse kiezers.

Averechts effect
Dat dit geluid in de samenleving bestaat trek ik niet in twijfel, maar het heeft weinig zin om het rechtse kamp belachelijk te maken en daarin slechts te focussen op de meest ongenuanceerde meningen van het laagst opgeleide deel ervan. Doordat de VARA zich met deze satire nog meer vervreemdt van de rechtse kiezers, die zich hier uiteraard niet serieus genomen voelen, maakt dat het effect van de show averechts is. Ze bekritiseert de mening van rechts niet alleen, ze geeft rechts nog meer legitimiteit de NPO als een spreekbuis van links Nederland te zien. En zolang de kas van de NPO ook door rechts Nederland wordt gespekt, zullen ze rechts ook moeten geven waar het recht op heeft.

Afgezien van het feit dat dit programma politiek gezien totaal de plank mis slaat, doen ze dat op humoristisch gebied nog meer. Terwijl er toch namen aan mee doen die normaliter garant staan voor een goede lach, viel er in de uitzending van afgelopen zaterdag maar bar weinig te lachen. Zelfs Owen Schumacher, die in Kopspijkers en Koefnoen toch vaak op redelijk briljante wijze het reilen en zeilen in de maatschappij wist te bekritiseren, komt in deze show maar matigjes uit de verf.

Jeroen Pauw
Kortom, wie iets begrijpt van het onbegrip onder het rechtse deel van de bevolking over het overwegend linkse geluid binnen de NPO zou het wel uit zijn hoofd laten zo’n show te maken. Maar nu duidelijk is dat er binnen het door de VARA geproduceerde P&W toch stiekem iemand is binnengedrongen die niet zo blij is met de multiculturele samenleving, zoals Jeroen Pauw onlangs zelf toegaf, zag de VARA zich genoodzaakt zijn hachje te redden en er nog een schepje bovenop te doen wat betreft het bashen van rechts. En dat zorgt binnen het rechtse kamp uiteraard voor nog meer afkeer van de door hen reeds als links bestempelde publieke omroep.