ThePostOnline

Medisch specialisten huilen onterecht

24-01-2010 15:58

Van het weekend in de krant, zondag bij Buitenhof: medisch specialisten die actie willen voeren tegen minister Klink. De minister van CDA-huize wil de specialisten korten op hun salaris. Ze zouden niet meer dan € 210.000 per jaar mogen verdienen. En dat is te min volgens de specialisten. Terwijl de medisch specialisten natuurlijk meer dan genoeg verdienen. Zeker voor nepondernemers.

Vrijgevestigde medisch specialisten zijn officieel ondernemers. Vaak werken ze in maatschappen. En dat zijn de grootste onzinondernemers die er zijn. Ooit medisch specialisten reclame zien maken? Nee natuurlijk niet, hun ‘klanten’ zijn immers afhankelijk van ze. Je hebt kanker, dan ga je niet eerst eens kijken welke radioloog, welke oncoloog, welke chirurg de beste zou zijn. Je wilt geholpen worden. In een ziekenhuis heb je per specialisme maar 1 maatschap. Hoezo concurrentie? Met dat nepondernemerschap verdienen ze ondertussen wel een dikke twee ton.

Anarchosyndicalistische egalitaire samenleving
Tegelijkertijd verdienen verpleegkundigen en andere mensen in de zorg een heel stuk minder. De mensen die het echte zware werk doen. Dat is zo in alle sectoren, en artsen mogen best een flink salaris verdienen. Ze zijn hoogopgeleid, gespecialiseerd en zolang je niet streeft naar een volkomen anarchosyndicalistische egalitaire samenleving, horen zulke inkomensverschillen erbij. Maar dan haal je het toch niet in je botte dispuutshoofd om te gaan protesteren tegen volkomen logisch ingrijpen van de minister? Zeker niet als je als beroepsgroep specialisten nog heel wat te doen hebt. Nog steeds houden specialisten elkaar de hand boven het hoofd, zoals in Twente. Nog steeds laten ze arts-assistenten onverantwoordelijk veel uren draaien. ‘Want dat ging vroeger ook zo’.

Medisch specialisten parasiteren op het gezag dat ‘de dokter’ vroeger had. Ze parasiteren op zorg die mensen nu eenmaal moeten krijgen. Dat mag allemaal best, maar dan moet je niet gaan huilen als je nog maar € 210.000 verdient per jaar.

Huub Bellemakers wordt van medisch specialisten bijna een socialist.