ThePostOnline

Barbapapa Wouter Bos

25-01-2010 08:16

Als ik de capriolen van de PvdA volg krijg ik onwillekeurig associaties met de kinderfilmpjes van Barbapapa. U kent ze wel, die familie van sullige, peervormige wezentjes die moeiteloos andere vormen aannemen. ‘Dankzij enkele doeltreffende vormveranderingen en een onuitputtelijke fantasie, komen ze altijd uit de moeilijkste situaties’ zo typeert de Barbapapa-site de familie. In de PvdA-familie noemt men deze gedaantewisselingen liever ‘aanpassingen aan de veranderende maatschappij’. Maar ik betwijfel ten sterkste of opportunistische vormveranderingen de partij nog kunnen redden. Ze kunnen nog zoveel knalrode Barbaborre’s naar voren schuiven om kiezers bij de SP weg te snoepen, of gifgroene Barbalala’s om Groenlinkse twijfelaars te verleiden, het zal de partij alleen nog maar kleurlozer maken. Want dat is nu precies de makke van de PvdA: ze zijn zo lichtroze geworden als Barbapapa zelf.

Met de SP, Groenlinks en D66 in de Kamer is er voor de PvdA in feite geen plaats meer. Deze drie partijen durven immers wél kleur te bekennen en zijn daardoor duidelijker herkenbaar voor de kiezer. Wat moet je dan nog met die dikke, sullige Barbapapa die tegen het veilige politieke centrum aanschurkt? Wouter Bos werd indertijd naar voren geschoven om de jongere, meer liberaal ingestelde kiezers aan te spreken. Jonge hond Bos had immers al een succesvolle Shell-carrière achter de rug. Ze hadden op hun vingers kunnen natellen, dat deze beslissing de partij nog verder van de kiezer zou verwijderen. Want wat moet de ouwe getrouwe rooie rakker met een zakelijk ingestelde doctorandus op een zeepkist, zelfs al draagt hij demonstratief geen das? Het is typerend dat de PvdA-leider pas echt uit de verf kwam toen hij tijdens de kredietcrisis liberale noodmaatregelen mocht nemen.

Mariette Hamer
Van Mariette Hamer mag je vinden wat je wilt, maar het is er wel eentje die de rode roos trouw is gebleven. Misschien manoeuvreert ze niet altijd even handig en is ze niet zo camerageniek, maar ze is echt. Ze staat voor haar overtuiging en dat voelen de mensen. Als je naar Hamer kijkt zie je een mens van vlees en bloed, vaak onverzettelijk maar ook zichtbaar gekwetst als haar onrecht wordt aangedaan. En juist Mariette Hamer wordt door Wouter Bos opzij geschoven voor het voeren van de tv-debatten in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Nee, ik weet maar één oplossing: Wouter naar de VVD en Mariette naar de SP en voor de PvdA rest dan het verlossende Barbaboem.