ThePostOnline

De jodenimam Chalghoumi

27-01-2010 15:05

‘Indringers belagen imam in zijn Parijse moskee’ is te lezen in een hoekje van Trouw vanochtend. Tachtig man vielen de moskee binnen, grepen de microfoon en bedreigden ‘het misbaksel’. Eerder werd de auto van imam Chalghoumi al vernield, werd hij op straat lastig gevallen en werd zijn huis vernield. De afgelopen jaren zorgde elke steen die door de ruit van een kerk of moskee vloog voor prominent voorpaginanieuws, waarom bleef dit hier uit?

Anders dan in het verleden vaak voorkwam, kwamen de intimidaties niet van extreem-rechts maar van mede moslimbroeders. Het waren tachtig fundamentalisten die deze afvallige ‘jodenimam‘ een lesje kwamen leren. De beste man had het in zijn hoofd gehaald om de nagedachtenis van de in de holocaust vermoorde joden te eren. Maar daar bleef het niet bij: imam Chalghoumi had gezichtssluiers ‘een gevangenis voor de vrouwen, een instrument van seksistische overheersing en islamitische werving’ genoemd.

HetVrijeVolk.com
Ondanks dat deze recente oplaaiingen van geweld ongetwijfeld voor de rechts-rabiate types die HetVrijeVolk.com en dergelijke website volpennen een nieuw bewijs zijn van het antisemitisme dat inherent is aan een pure islam, stemt het tamelijk hoopvol dat er openlijk binnen de islamitische gemeenschap discussie ontstaat over de omgang met niet- of andersgelovigen. Steeds meer moslims spreken zich uit tegen de boodschap die radicale imams preken. Ze lijken het zat te zijn dat hun religie in de beeldvorming geheel gekaapt wordt door deze kleine groep extremisten en proberen het imago van hun religie naar de buitenwereld toe te veranderen.

In imam Chalghoumi lijkt de zo lang verwachte islamitische rabbijn Soetendorp te zijn opgestaan, getuige zijn uitspraken na afloop van de inval waarin hij meldde ‘door te gaan’ met zijn strijd. Laten we hopen dat Chalghoumi veel steun krijgt, ook van zijn Nederlandse collega’s, want de weg tegen de fundamentalisten ligt bezaaid met bermbommen.

Arne @Mosselman.

CC-Foto: S. J. de Waard