ThePostOnline

Polderterrorisme

01-02-2010 10:00

Je bent een terrorist en je wilt een aanslag plegen in Nederland. Waar moet je dan allemaal rekening mee houden? Als terrorist wil je mensen aan het schrikken maken. Je kunt uiteraard met een aantal bevriende terroristen afspreken om op elk uur steeds in een andere stad wild om je heen te gaan schieten. Het eerste uur lijkt het een incident, het tweede uur een wonderlijk toeval, maar bij het derde uur breekt er totale paniek uit, en je hoeft er niet eens voor op vliegles.

Effectieve Swift
Hoewel, zo’n aanslag haalt het effectief toch niet bij de vliegtuigen die in de Twin Towers vlogen. Niet omdat er een kleine drieduizend slachtoffers vielen, ook niet omdat New York ineens een miljoen vierkante meter minder kantoorruimte had. De ware terreur vond plaats op de miljoenen televisieschermen waarop het symbool van de suprematie van het Amerikaanse kapitalisme in elkaar zakte.

Een geslaagde aanslag in Nederland zou dus ook rechtstreeks te zien moeten zijn op televisie en het liefst op een belangrijk symbool. Heel hard met je zwarte Suzuki Swift inrijden op het publiek, en dan alsnog de bus missen, is afkeurenswaardig. Het lijkt teveel op een wanhoopsdaad van een eenzame gek. Terwijl voor echte schrik het moet lijken alsof er een goede planning achter zit en dat het elk moment weer kan gebeuren.

Bord op schoot
Het tijdstip was door Karst T. ook slecht gekozen. Mensen die er toe doen zitten niet midden op Koninginnedag voor de televisie. Beter was de moord op Pim Fortuyn. Op het mediapark weet je je verzekerd van een rechtstreeks verslag op televisie. Zeker als je de moord enkele minuten voor zes pleegt en het Nederlands gezins met een bordje op schoot de doodstrijd van het slachtoffer live kan volgen bij 2Vandaag.

De moord op Fortuyn was nog monumentaler geweest als er ook een Zapruder-filmpje zou zijn geweest. Nog steeds denken veel Amerikanen dat ze de moord op Kennedy rechtstreeks op televisie hebben gezien, terwijl de beelden pas jaren later opdoken. Toch zijn Mohammed B., Volkert van der G. en Karst T. in vergelijking met Mohammed Atta treurige eenlingen. Als hun moeders iets meer van hun hadden gehouden, was het allemaal niet zo afgelopen.

Beperkte peuter
In Nederland moesten we het doen met Samir A. Vooral zijn video-testament getuigde van terroristische star quality. Met zijn traditionele kleren, en een machinegeweer op de achtergrond, veranderde zijn Haagse volkswoninkje voor even in een grot in Tora Bora. Zijn doelwitten (Schiphol, kerncentrale, hoofdkantoor AIVD en de Tweede Kamer) waren ambitieus. De voorbereidende handelingen, waarvoor hij is veroordeeld, waren alleen van een bedroevend amateuristisch niveau. Deze jihadistische patspeuter kwam voor een aanslag op een kerncentrale niet verder dan het briljante idee om dan een ladder van 2,5 à 3 meter, een auto en een grote tas mee te nemen.

Beperkt
Polderterrorist Samir A. verontrust de AIVD en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding niet meer. Het dreigingsniveau is in Nederland zelfs verlaagd van substantieel naar beperkt. Dat is goed nieuws. Vooral als je een terroristische aanval aan het plannen bent. De overheid is minder alert en je weet zeker dat ze je niet in de smiezen hebben. Kortom, als je dus al wat van plan was, dit is het moment om het te doen.