ThePostOnline

Trendy lokaal meeliften

12-02-2010 16:00

Politicoloog Gerrit Voerman bestempelt lokaal meeliften met landelijk succes in de politiek als een trend. Zo hadden we begin jaren nul het succes van Leefbaar Nederland en Pim Fortuyn, wat veel mensen aanwakkerde om hun eigen Leefbaar-partij te starten. Leefbaar Almere of Leefbaar Hellevoetssluis en dat soort slappe aftreksels. En nu lijken we dus opgescheept te zitten met al die lokale varianten op de PVV.


Allen roepen ze dat ze geen banden hebben met de partij van Wilders, maar ze slaken dezelfde kreten in de hoop zieltjes te winnen. Neem de Spakenburgse Vrijheids Partij, een partij die gelijktijdig met haar eerste algemene ledenvergadering een thema-avond over Islam hield. Want dat is het voornaamste punt waar de SVP zich druk om maakt: de islamisering. Het is natuurlijk heel makkelijk te begrijpen dat zo’n beetje het grootste protestants-christelijke dorp, dat wordt geleid door de CU en het Christelijk Arbeiders Platform, zich druk maakt om de mate van islamisering binnen hun gemeente.

Elitekliek
Dan hebben we de Partij Vrij Groningen. Qua associatie met de PVV doen ze er nog een schepje bovenop. De welbekende PVV-meeuw is in het logo terug te vinden. Ook de manier waarop lijsttrekker Matthijs Jansen ten strijde trekt tegen het huidige politieke juk is herkenbaar. Zo roept hij dat hij van plan is om de bezem te halen door het ‘kliekje vastgeroeste bestuurlijke elite’ dat Groningen in de greep heeft. Tevens staat er pontificaal op de voorpagina van de website dat ze vinden dat er onnodig miljoenen naar kunstprojecten en festivals gaan. Daar zouden de cijfers wel eens van weerlegd mogen worden.

De gemeente Utrecht komt er met zijn lokale PVV kloon wellicht nog het meest belabberd van af. De Partij Vrij Utrecht wordt geleidt door niemand minder dan Wim Vreeswijk, oud-lid van de Centrum Partij en het Nederlands Blok. Vreeswijk is tevens in de Monitor racisme en extreem-rechts [PDF] van politicoloog Jaap van Donselaar uit 2000 opgenomen. Hij is dus een bekende uit de rechtse hoek van het politieke systeem. Zo was hij onder andere statenlid voor de CD in de provincie Utrecht en had hij zetels in de gemeenteraden van Almere en Utrecht. Gezien zijn staat van dienst is het bijna logisch dat ook hij met een partij komt die de ‘vrijheid’ hoog in het vaandel heeft staan.

Sufferdjes
Moeten we nu bang zijn dat deze partijen de macht grijpen op lokaal niveau? De PVV leeft onder de Nederlandse bevolking, althans volgens de peilingen van Maurice de Hond. Maar zullen mensen bij gebrek aan beter dan echt op het lokale sufferdje gaan stemmen? Zoals met alle Leefbaar-aftreksels het geval was, zal het ook verkeren met deze partijen. En de partijen die een zetel krijgen binnen een gemeentebestuur mogen vaak een paar jaar meeschreeuwen, zonder dat ze iets uit kunnen halen. Zodra de trend is overgewaaid, hoor je er niets meer van. Tot de volgende trend, natuurlijk.