ThePostOnline

Hoe jaag ik orgaandonoren de tent uit

05-03-2010 10:00

Miljoenen euro’s zijn al uitgegeven aan ideeën en campagnes om orgaandonatie te promoten. Er is immers een schreeuwend tekort aan nieren, levers, longen, harten, noem maar op. De Grote Donorshow trok op 1 juni 2007 ruim 1,2 miljoen kijkers en heel Nederland had het erover. De fake organenverkiezing van BNN werd in 2008 zelfs bekroond met een Emmy Award. Helaas overleden in datzelfde jaar 158 Nederlanders die wel op de wachtlijst stonden, maar voor wie niet op tijd een geschikt orgaan of weefsel beschikbaar kwam.

Luguber voorstel
Naar aanleiding van de show werd het Masterplan Orgaandonatie opgesteld en gepresenteerd aan minister Klink. Het plan hield in dat, in navolging van een aantal andere landen, iedere Nederlander automatisch donor wordt tenzij uitdrukkelijk anders bepaald. Dit plan haalde het echter niet. Toch had alle publiciteit rond orgaandonatie tot gevolg dat vandaag de dag zo’n 3 miljoen landgenoten hun organen en/of weefsels beschikbaar hebben gesteld voor transplantatie.

Op woensdag 3 maart verscheen in alle media een luguber bericht. Artsen van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum Rotterdam stelden voor om al vóór de dood intreedt, de te doneren organen uit het lichaam te verwijderen. Op deze wijze menen zij ‘meer en betere’ organen beschikbaar te krijgen. Ook het stervensproces van de donor zou nu in meer rust en waardigheid kunnen plaatsvinden. Er hoeft immers niet onmiddellijk na het sterven aan het lichaam ‘gesleuteld’ te worden. De artsen zeiden echter te vrezen dat hun voorstel voor het staken van een zinloos geachte, levensverlengende behandeling wellicht op weerstand zal stuiten. Hoe komen ze op het idee!?

De stekker er uit
Uit onderzoek komt telkens weer naar voren dat de grootste weerstand tegen orgaandonatie nu juist de angst voor ‘moord’ is. Men is bang dat men als donor nèt wat minder levensreddende aandacht zal krijgen dan een niet-donor. Dus dat eerder besloten wordt ‘de stekker eruit te trekken’. Op zich is deze bezorgdheid heel goed voor te stellen. Het allerlaatste wat je dus moet doen als je donorschap wilt stimuleren, is dit soort maatregelen voorstellen. Ja, enkel de voorstellen in de media zullen al heel veel aspirant donoren doen afhaken. En menige reeds verklaarde donor zal zijn codicil ongedaan maken. Hoe dom kan je zijn.