ThePostOnline

Schoolpleinpoepgooien met Geert Wilders

08-03-2010 12:23

Net nadat de PVV een eclatant verkiezingssucces heeft behaald door in Den Haag en Almere een roundhouse low kick uit te delen aan de zittende macht, komt het enige PVV-lid, Geert Wilders zelf, roet in het eten gooien. Meneer stond in Engeland doodleuk Agnes Kant in ongenuanceerd roeptoeteren te overtreffen door moslims, Mohammed (ffwd), moskeegangers en moslimsympathisanten tot Het Nieuwe Kwaad te bombarderen, alle tig miljard moslims wereldwijd eens extra diep in de ziel te raken door de Profeet een pedo te noemen om tegelijkertijd ook nog even de oorlog te verklaren aan Turkije (die van die genocide) door de Turkse premier uit te schelden. Lekker handig, dat is belediging van een bevriend staatshoofd, dat is nog altijd strafbaar. René Danen, Joop.nl en Els Lucas staan waarschijnlijk alweer klaar om aangifte tegen Wilders te doen.

Dat zal Wilders zelf verder jeuken natuurlijk. Die weet: hoe harder ik op moslims inhak, hoe meer aandacht ik krijg en hoe groter de kloof wordt tussen ons heilige PVV’ers en die nare linkse elitekerk van de PvdA. Het is verkiezingstijd weet je, en wat alle partijen in elk geval van Wilders kunnen leren dan is het wel campagne voeren. Met iemand als Wilders heb je geen canvassende bleekneuzerige vrijwilligers in tochtige winkelcentra meer nodig.

Schoolpleinpoepgooien

Alleen is het maar de vraag of dit nou zo’n slimme zet was van Wilders. De kans dat er voor 26 zetels aan stemvolk op een premier zit te wachten die behalve alle aanhangers van een religie bewust beledigt ook nog eens het niveau schoolpleinpoepgooien naar buitenlandse collega politici verheft tot politiek debat is niet bijster groot.

Veel PVV-stemmer namen tot nu toe de islambeledigingsretoriek op de koop toe. Het waren, en zijn, vooral kiezers die een signaal aan de zittende macht willen afgeven, burgers die hun stad veiliger willen, arbeiders die het moe zijn altijd te worden uitgeperst door het linkse grootkapitaal van Bos of kiezers die een frisse wind door de Nederlandse politiek noodzakelijk achten. Uit welke hoek die wind waait kan ze niets schelen, frisse wind is frisse wind. Het is dan ook geen toeval dat het aantal zetels (in de peilingen that is) voor de PVV zo ongeveer gelijk staat aan het aantal zetels dat Pim Fortuyn zou halen als hij nog had geleefd. Wat dat betreft begreep Volkert van der Graaf maar bar weinig van democratie: je kunt natuurlijk de boodschapper omleggen, de boodschap blijft bestaan en klinkt weer luid en duidelijk zodra een nieuwe boodschapper zich aandient.

Virtuele zetels
Desalniettemin gaat de scheld- en poepgooiactie van Wilders hem zeker stemmen en virtuele zetels kosten. Men wil de politiek graag anders, men heeft ook wel wat tegen een op het oog oprukkende islamisering, men wil liever niet nog een moskee in de wijk en men vreest een toename van burka’s bij de tandarts, de dokter of de politie, maar moskeeën helemaal verbieden? Daar is ook de zwevende Wilders-stemmer net weer te tolerant voor. Het is Nederland snapt u. Men is hier terecht niet gecharmeerd van eenzijdige onderdrukking. De moskee verbieden en de profeet uitschelden doet al snel denken aan kerken sluiten of Jezus uitmaken voor kindermisbruikende lamlul. Dat mag dus niet. Bovendien is het nog maar 2010. De herinnering aan het sluiten van synagoges en het buitensluiten van lieden met een grote neus en pijpenkrullen behoort nog altijd tot nationaal erfgoed en collectieve herinnering. “Dat nooit meer!”, je hoeft niet nogmaals met Anne Frank’s dagboek te wapperen om dat gevoel op te wekken.

Of dat terecht is? Waarschijnlijk niet. Wilders is in eerste instantie een provocateur. Hoe meer mensen hij tegen zich in het harnas kan jagen hoe beter. Alles of niets, het wisselgeld komt later wel. Wisselgeld bestaat uit dubbeltjes en kwartjes: geen hoofddoeken bij overheidsinstellingen, minder subsidie voor experimenteel danstheater en Radio 6-wereldmuziek, meer agenten in dienst van politie en het uitzetten van haat predikende imams. Dat is uiteindelijk waar het beleid van Wilders in de praktijk op neerkomt. In Den Haag en Almere heeft de gemiddelde bontkraagkutmarokkaan voorlopig echt geen knieschot te vrezen, laat dat duidelijk zijn.

Onbetrouwbare middenpartij

Slim bedacht, goed bekeken: verkondig je woord zo extreem mogelijk, dan kom je bij onderhandelingen precies uit waar je eigenlijk altijd uit had willen komen. Of, en dat ligt nog meer voor de hand, je wordt helemaal buitengesloten door de zittende macht. Beter kun je het niet krijgen: verplicht in de oppositie alwaar per jammerklacht dat je “bent weggezet en monddood gemaakt” het aantal zetels groeit en bloeit. Dat de PvdA en hoe heet die ontzettend laffe onbetrouwbare middenpartij uit 1966 ook al weer dat nu nog niet snappen, dat moet de kiezer pas écht zorgen baren. Cordon sanitaire, dat is pas ondemocratisch en systeemhatend.

Ach, ons schrijvers en columnisten vaart er in elk geval prima bij. Wat dat betreft mag Wilders nog eindeloos blind om zich heen schoppen en slaan. Voor elke loeiende huilcolumn van René Danen of Hanneke Groenteman (“doe allemaal een hoofddoekje om!!!) staan er zeshonderdzesenzestig columns op weblogs die wél leuk zijn om te lezen tegenover.

Maar vooruit, nu ook van DeJaap een bindend stemdavies: stemt SGP! Want mensen, laat het toch eens tot ons doordringen: het ware geluk is alleen te vinden in Gristus, de Weg, De Waarheid en het Leven.

Bert Brussen stemt SGP, opdat vrouwen eindelijk weer eens terugkeren naar de plek waar ze horen: achter het aanrecht.