Hahaha, het BUMA-Harpengala

09-03-2010 14:32

Afgelopen donderdag was het BUMA Harpengala. Een feestje van de malafide auteursrechtenbeschermers, ook wel bekend als internethaters. Maargoed, iedereen heeft recht op een feestje, dus ook de BUMA. Een van de prijzen die werd uitgereikt was de Gouden Harp voor het Beste Nederlandse Lied. Gerard Joling kreeg die prijs voor het wanstaltige Engel van mijn hart. John Ewbank, de man achter het al even smakeloze oeuvre van Marco Borsato, was het er niet mee eens.

Nu.nl tekende op:
‘Het is onzin. Hij heeft leuke dingen gemaakt en hij is een goede zanger, maar dit is niet zijn Gouden Harp moment. De producer en componist zegt dat de single maar twee weken op nummer 1 heeft gestaan. “En hoe het daar gekomen is daar kun je ook vraagtekens bijzetten. Ik zou er niet raar van staan te kijken als het een gekochte nummer 1 hit was.’

Dat is al een gotspe. Alle ‘nummer 1 hits’, wat dat ook nog waard is tegenwoordig, worden gekocht. Door marketingcampagnes, door optredentjes bij De Wereld Draait Door, door pluggers. Iedereen weet dat het niet per se de smaak is van de Nederlandse muziekliefhebber wie er ‘op 1 komt’.

‘Volgens Ewbank hadden andere deelnemers als Marco Borsato, Krezip of Anouk veel meer recht op de prijs. “Als je je hele fanbase aanwakkert en op SBS bezig gaat om iedereen te laten stemmen op jouw liedje, kun je je afvragen wat de prijs waard is.’

Fans

Kijk, dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Dat een publieksprijs door fans wordt bepaald. Stel je voor. Dat horen natuurlijk de gekke mensen te zijn die nog voor tientallen euro’s CD’s kopen. Of de al eerder genoemde pluggers. Of radio DJ’s zonder een eigen smaak. In ieder geval niet de fans. Zodirect gaan ze nog via internet stemmen!

John Ewbank laat hier zien prima bij de BUMA te passen. Alleen maar denken in oude systemen, in het oude idee dat mensen singles en cd’s kopen. Terwijl juist in deze digitale tijd het juist gaat om multimedialiteit. Je vergaart bekendheid via TV, via Myspace, via Youtube, via Twitter en soms door de radio. Maar dat snappen de BUMA mensen niet. Die zijn immers drukker bezig downloadverboden erdoorheen te drukken, dan met het belang van de artiesten. John Ewbank is best een prima muziekschrijver, maar is niet meer van deze tijd. Wanneer was de laatste hit van Borsato ook weer?

CC-Foto: Marion Golsteijn