ThePostOnline

Internetvrijheid in gevaar door ACTA-verdrag

10-03-2010 16:43

Lang, lang geleden in het tijdperk 1,0 maakte men zich zorgen over de boekdrukkunst. Immers, door het drukken van boeken konden burgers zomaar zélf de bijbel gaan lezen en interpreteren. Dat kon natuurlijk niet de bedoeling zijn! Maar ja, tegenhouden kon je het niet, inmiddels is het 1.0 tijdperk op zijn eind en lezen we kranten, tijdschriften en sommigen de bijbel online.

Met de opkomst van internet hebben grote bedrijven als Disney een kans om hun producten te verkopen en tegelijkertijd pogen zij hun producten te beschermen zoals de gelovigen dat deden met het herdrukken van de bijbel: tegenhouden! Een van de wapens die hiervoor gebruikt wordt is het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, het ACTA-verdrag. Dit verdrag heeft in principe als doel namaak tegen te gaan. Dat lijkt een goed streven: als jij iets ontwerpt wil je graag dat het vervolgens niet gekopieerd wordt door een ander om het in massa-productie vanuit China de markt op te gooien.

Dit verdrag lijkt echter nu ook gebruikt te worden om het copyright te laten gelden voor bijvoorbeeld youtube. Wanneer jij bijvoorbeeld op je hyves, je blog of facebook een filmpje wil zetten van je favoriete bandje, tekenfilm of cabaretier die toevalligerwijs onder contract staat van een Amerikaans mediabedrijf dan zouden laatstgenoemde met ACTA in de hand dit kunnen verbieden.

Dit zou enorme beperkingen kunnen opleggen voor de internetters en een mogelijke schending van privacy. Want hoe wordt er gezocht naar mogelijke download of embedding-criminelen? Hoe ver mogen diensten gaan om te spioneren in jouw online privé-domein? Het antwoord is vooralsnog nogal onbevredigend: ik weet het niet. En waarom weet ik het niet? Omdat alle besprekingen over het ACTA-verdrag tussen de Verenigde Staten en Europa in opperste geheimzinnigheid worden gedaan. Wij als Europarlementariërs worden volledig buiten deze besprekingen gehouden, terwijl het hier gaat om fundamentele burgerrechten. Het is vergelijkbaar met de discussie die we eerder dit jaar hadden over het uitwisselen van bankgegevens tussen de Verenigde Staten en Europa, het SWIFT-verdrag. Het Europees Parlement heeft uiteindelijk vorige maand de Europese Commissie teruggefloten. Ook hier was onderhandeld zonder dat het Parlement inzicht kreeg in de voorwaarden. Ook hier werd de privacy van de Europeanen geweld aan gedaan.

De Europese Groenen – waar de Zweedse Piratenpartij deel van uitmaakt – hebben daarom vrijwel parlementsbreed een resolutie voorbereid die openheid van zaken eist over de onderhandelingen rond het ACTA-verdrag. De Europese Groenen en GroenLinks staan voor vrijheid van internet en bescherming van de privacy. Een internet Bill of Rights is dan ook in voorbereiding.

Judith Sargentini is Europarlementariër voor GroenLinks en houdt van internet.