Sport

Ajax kampioen

11-03-2010 16:41

Zondag spelen Ajax en PSV tegen elkaar. In de Amsterdam ArenA, dus dat is makkelijk voor de Amsterdammers. Hoewel de Amsterdammers in het verleden de grootste moeite hadden om in eigen huis van Eindhoven te winnen is er deze keer geen enkel probleem. Ajax wint. En Ajax legt daarmee de basis voor het aanstaande kampioenschap. Logisch. De feiten spreken voor zich.

Ajax is de ploeg in vorm en bezig aan een fraaie serie. Het zit goed in de hoofden van de Amsterdammers. Dat constateerde Suarez eveneens na de winst afgelopen weekend van zijn ploeg op Sparta. Als ik niet meedoe hoor je vooraf steeds de verhalen dat Ajax het niet zonder Suarez kan. Nou, de jongens hebben deze klus zonder mij uitstekend aangepakt. De spits was die wedstrijd geschorst en is er zondag tegen PSV weer bij. Waardoor Ajax twee klassen beter speelt. Creatiever en dreigender. Het doelsaldo van de Amsterdammers is niet voor niets het hoogste van de Eredivisie.

Het is PSV dat al maanden kwakkelt. Wedstrijden worden met de hakken over de sloot gewonnen. Dat doet PSV sinds het begin der tijden, maar dit jaar gaat het moeizaam. Dat ene doelpunt verschil wordt zwaar bevochten door een ploeg die uit vorm is. Heel anders dan de ploeg in vorm zoals PSV in voorgaande seizoenen was. Vorig weekend werd er zelfs verloren van NAC. Daar gaan drie kostbare punten in de race om het kampioenschap. Men staat nu tweede met twee punten achterstand op FC Twente. Dat worden er vijf, als Ajax zondag wint.

FC Twente houdt het ook niet vol. Ook die ploeg kent geen eclatante overwinningen meer. Afgelopen weekend won het ternauwernood met 0-1 van hekkensluiter RKC Waalwijk. De ploeg is moe en de tegenstanders ruiken hun kans. Daarbij is de dreigende adem van Ajax dat op zes punten afstand staat ondraaglijk voor een ploeg die de spanning van een nakend kampioenschap voelt.

Ook het resterende programma spreekt in het voordeel van Ajax. Die krijgen nog PSV (thuis), RKC Waalwijk (uit), FC Groningen (thuis), ADO Den Haag (uit), VVV-Venlo (thuis), Willem II (uit), Heracles Almelo (thuis) en NEC (uit). Een ploeg in vorm verliest tijdens deze serie maximaal twee punten.

Dan Twente. Die werken ADO Den Haag (thuis), PSV (uit), Sparta (thuis), VVV-Venlo (uit), sc Heerenveen (thuis), AZ (uit), Feyenoord (thuis) en NAC Breda (uit). Goed voor acht punten verlies.

Tot slot PSV. Ajax (uit), FC Twente (thuis), VVV-Venlo (uit), Willem II (uit), Feyenoord (thuis), sc Heerenveen (uit), FC Groningen (thuis) en AZ (uit). Ook acht punten verlies.

Ajax wordt dus kampioen. Hebben ze na zes jaar eindelijk weer eens een echt feestje te vieren op de parkeerplaats van de ArenA. Zoals het hoort, want topclubs als Ajax horen nu eenmaal kampioen te worden.