ThePostOnline

Boris, kap eens met Rouvoet treiteren

11-03-2010 11:02

Half Nederland is ontevreden, maar in Den Haag hebben ze andere dingen aan hun hoofd. Van alle onderwerpen die burgers het minste aanspreken, staat homo-emancipatie ongetwijfeld ongeveer op plaats 1. D66-Kamerleden trappen er toch graag een relletje over. We kunnen er veel van leren over hoe D66 maatschappelijke problemen ‘oplost’.

PvdA-minister Plasterk is weg, de minister die in een kabinet met een zwaar christelijke ondertoon homo-emancipatie als speerpunt benoemde en meevoer op een boot bij de Canal Pride. Nu hij weg is, vallen zijn portefeuilles minister Rouvoet ten deel. Rouvoet schoof de portefeuille homo-emancipatie meteen door naar staatssecretaris Van Bijsterveldt. D66-Kamerlid Boris van der Ham stelde er direct Kamervragen over. Was het niet een gemiste kans voor de ChristenUnie dat deze portefeuille nu aan hen voorbij ging? En gaat Rouvoet in augustus wellicht meevaren met de botenparade?

Smekend om media-aandacht
Er wordt weleens geklaagd dat Kamerleden te veel Kamervragen stellen. Men roept dan dat Kamerleden die vragen alleen maar stellen om zichzelf in de kijker te spelen en in de media te komen, en dat die vragen eigenlijk geen reëel inhoudelijk doel dienen. De vragen van Van der Ham vallen in die categorie: ze dienen slechts om te markeren dat D66 erg veel voor homo’s doet en dat als alle homo’s van Nederland op 9 juni D66 stemmen, het roze utopia werkelijkheid wordt. Dan wordt heel Nederland namelijk plotseling hartstikke homo-vriendelijk. Weg met discriminatie en geweld, alle tolerantie-problemen in één keer de wereld uit.

De maatschappelijke onvrede onder de Nederlandse bevolking kent D66 als onverwachte politieke winnaar. D66 profileert zich graag als de beheerste partij die als enige een genuanceerd antwoord heeft op Wilders. Tja. Dan moet D66 maar eens nadenken wat het verband is tussen haar ‘lievelingsonderwerp’ homo-emancipatie en diezelfde onvrede. Hoe kan D66 die onvrede verminderen in plaats van er alleen maar van te profiteren?

Roze PVV-ers
Onder homo’s is de PVV namelijk enorm populair. De reden laat zich raden. De tolerantie voor homo’s neemt af, geweldsincidenten nemen toe, en allochtonen staan op homoterrein vaak niet als het meest progressief bekend. Velen verwachten dat het vooral allochtone jongeren zijn die homo’s in elkaar slaan, bespugen en wegtreiteren, al heeft niemand er echt cijfers van. Politici hebben hier geen oplossing voor, want zij gaan niet over de normen en waarden van deze jongeren. Hooguit kan men geweldsincidenten bestraffen en wat voorlichtingspakketten naar scholen sturen.

Als D66 zich nou zo graag op homo’s richt, dan zijn zij de aangewezen partij om met een oplossing te komen. D66 houdt toch zo van innovatieve en creatieve ideeën? D66 kan best een stapje verder gaan dan het stellen van dit soort laffe Kamervragen. Die geweldsincidenten nemen niet toe omdat Rouvoet weigert in roze slip op een boot te gaan staan. Dat weet Boris zelf natuurlijk ook wel. Dus Boris, kom maar op met die creatieve ingevingen, we wachten allemaal met smart. Ongetwijfeld willen veel PVV-homo’s veel liever op jouw leuke koppie stemmen dan op die van Geert, maar dan moet je wel met minstens één goed idee komen tegen homo-gerelateerd geweld. Rouvoet treiteren werkt niet.

Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie (www.chrisaalberts.nl).