ThePostOnline

Cohen en het Obama-effect

15-03-2010 13:27

Zondag bleek uit de peiling van Maurice de Hond dat de PvdA virtueel de grootste partij is van Nederland. Geen verrassing. Het enthousiasme waarmee Job Cohen werd ontvangen door het publiek nadat hij had aangekondigd lijsttrekker te willen worden, was opvallend groot. Na een Obama-achtige (en populistische) persconferentie van Cohen kwam zelfs naar voren dat de kandidaat-lijsttrekker de favoriete premier is. Er zijn zelfs al t-shirts met de kreet Yes we Cohen te koop.

Overduidelijk een gevalletje Obama-effect. Een sterke speech met populistische uitspraken waar iedereen zich wel in moet kunnen vinden. Of je moet er van houden om uitgesloten te worden in een land. Ook de uitstraling en blik van Job Cohen spreken boekdelen. Duidelijk en zonder enige hapering (wel met een spiekbriefje) las hij zijn speech voor de aanwezige pers en partijleden voor. Hij keek af en toe met standvastige blik de zaal in en maande zelfs één van de aanwezigen op vaderlijke, doch strenge wijze om te gaan zitten. Alsof hij het tegen één van zijn kinderen had (als ze nog jong waren geweest).

Tegengeluid
Eindelijk vindt Nederland een tegengeluid tegen Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid. Althans, als je op de peiling van De Hond afgaat. 27 zetels voor de PvdA, 26 voor de PVV en 25 voor de CDA. Die 27 virtuele zetels bewijzen dat veel mensen die meededen aan de peiling van Maurice de Hond niet op de inhoud letten, maar vooral afgaan op het nieuwe gezicht van de PvdA en het charisma dat Job Cohen heeft. Neem bijvoorbeeld het ‘warme’ gevoel dat Cohen overdraagt in zijn speech. Het echte PvdA ‘iedereen telt mee’-idee. Daarin kunnen veel mensen zich nu al vinden. Maar inhoudelijk hebben we nog weinig gehoord. Wat wil Cohen precies met de partij?

Wat gaat Cohen doen om zijn idealen te bereiken? Of misschien een nog belangrijkere vraag: wat kan de voormalig burgemeester van Amsterdam nog? Een coalitie PvdA, CDA, PVV is mogelijk. Dan hebben ze, met 78 zetels, net genoeg voor een kabinet. Jammer alleen dat Wouter Bos eerder de PVV uitsloot (tweede in de peilingen) en Balkenende sloot na de gemeenteraadsverkiezingen ook de PvdA uit. Dat wordt een lastig verhaal voor Job Cohen. Hij kan de opvattingen van Bos natuurlijk wijzigen, maar het is afwachten wat de kiezer daarvan gaat vinden. Eerst maar eens zien dat Cohen met een samenhangend plan komt. Wat zal er daarna nog overblijven van de 27 zetels die ze nu zouden hebben volgens de peiling? De komende maanden zullen het uitwijzen.