Ingezonden klaagbrief

16-03-2010 15:45

Geachte heer/mevrouw, ik heb een vraag over het stuk Zalig bevallen met Eugenie van Ruitenbeek. Hoe komen jullie erbij om dit te plaatsen? Dit is het eerste artikel wat van mevr. Nanninga geplaatst wordt en er klopt helemaal niks van. Mevr. Nanninga brandt mevr. van Ruitenbeek helemaal af zonder ook maar op de inhoud van het beschreven blog in te gaan. Ze beweert dat mevr. van Ruitenbeek zonder onderbouwing van alles uitkraamt en een hoop bombarie maakt, terwijl het blog juist barst van de wetenschappelijke onderzoeken.

Onderzoeken waar soms tienduizenden gevallen zijn bekeken. Onderzoeken waar echt gerenommeerde namen in het vakgebied aan hebben meegewerkt. Terwijl mevr. Nanninga op haar site www.dievanmij.nl alleen maar onderzoeken plaatst die het tegendeel aanhangen van wat mevr. van Ruitenbeek plaatst. Onderzoeken die door ziekenhuizen geplaatst zijn zodat zij in een goed daglicht komen te staan.

Het is duidelijk dat mevr. Nanninga de meningen van mevr. van Ruitenbeek niet deelt, maar moeten jullie dit niet controleren voordat jullie een dergelijk stuk plaatsen?

Boven jullie site staat: “Niet progressief of op andere wijze van zijn moraal overtuigd”, maar dat klopt zo van geen kanten.

Met vriendelijk groet,
Een boze lezer.

***

Beste boze lezer,

U stelt in uw brief een aantal vragen. Ik zal proberen deze zo duidelijk mogelijk te beantwoorden:

Eerste vraag: hoe komen wij erbij het artikel van mevrouw Nanninga te plaatsen?

Antwoord: Mevrouw Nanninga stuurde dit artikel in en wij vonden het een interessant artikel. De gevatte wijze waarop mevrouw Nanninga gehakt maakt van de in onze ogen enigszins hysterische mevrouw Van Ruitenbeek die tekeer gaat tegen wetenschappelijk bewezen waarheden als “bevallen doet pijn” of “chemokuren kunnen kanker genezen” vonden wij zelfs om te schaterlachen. Rekening houdende met onze doelgroep gingen wij er dan ook vanuit dat zeker 80% van onze lezers ten minste zou kunnen glimlachen om deze tekst. Helaas behoort u tot die 20% die dat niet kan. Het zij zo. Het is niet onze taak het iedereen naar de zin te maken.

Tweede vraag: moeten wij niet controleren of iemand op zijn of haar site onderzoeken publiceert die door ziekenhuizen zijn geplaatst?

Antwoord: Neen. Wat een auteur op zijn of haar site publiceert doet voor ons niet ter zake. Bovendien lijkt het ook ons heel goed als mensen onderzoeken van ziekenhuizen publiceren in plaats van onderzoeken waarin staat dat bevallen geen pijn doet of dat “Big Pharma” iedereen bedriegt.

Derde vraag: nu klopt jullie motto “Niet progressief of op andere wijze van zijn moraal overtuigd” toch niet meer?

Antwoord: Jawel hoor. Dat wij op geen enkele wijze van onze moraal zijn overtuigd, neemt niet weg dat we waarde hechten aan juiste wetenschappelijke onderzoeken, deugdelijke geneeskundige rapporten en (bij ziekte) het gebruik van bewezen werkende medicijnen, gefabriceerd in wat mevrouw Van Ruitenbeek “Big Pharma” noemt. Wij stellen, kortom, enkele grenzen en eisen aan onze artikelen en kaderen ons wereldbeeld af met de huidige moderne opvattingen van de wetenschap. Dat u dit vrij gemiddelde zicht op een al even gemiddelde realiteit gelijk tot ‘moraal’ verheft, is natuurlijk niet onze fout.

U kunt uiteraard zelfstandig reageren in de commentaarsectie onder het artikel mits u de regels voor reageren in acht neemt. Verder staat het u altijd vrij een tegenartikel in te dienen. Wij garanderen echter niet dat deze ook wordt gepubliceerd.

Ik hoop u zo voldoende te hebben voorgelicht.

Met vriendelijke groet,

Bert Brussen
Hoofd klantenservice
DeJaap.nl