‘Burgemeester Veenendaal laakbaar’

18-03-2010 14:52

Volgens anonieme bronnen is burgemeester Elzenga van Veenendaal laakbaar als hij niet adequaat optreedt tegen de huidige zeer onveilige situatie in zijn stad. ‘De burgemeester heeft de plicht de lichamelijke integriteit van zijn burgers te beschermen’, aldus één van de bronnen die werkzaam is als advocaat.

Veenendaal gaat momenteel gebukt onder een golf van zwaar geweld, waarschijnlijk gepleegd door jonge Marokkanen. Willekeurige mensen zijn inmiddels het slachtoffer geworden van beroving, zware mishandeling en vernedering. Eén van de slachtoffers liep een klaplong op door een steek met een mes in de buurt van zijn hart. Een ander slachtoffer werd naakt en voor dood achtergelaten op een spoorlijn.

Als reactie heeft de burgemeester laten weten ‘de veiligheid in zijn stad niet te kunnen garanderen’ en raadt hij inwoners van Veenendaal aan ‘bepaalde plekken liever te mijden’. Hiermee handelt de burgemeester mogelijk in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Het beschermen van de lichamelijke integriteit van burgers is namelijk vastgelegd in het EVRM en behoort als zodanig tot de taak van de burgemeester.

De burgemeester heeft inmiddels wel gesproken met een imam die ‘vrijdag aandacht zal besteden in deze zaak in zijn vrijdaggebed’.