Burgemeester noemt geweld ‘rotzooitrappen’

20-03-2010 14:40

Burgemeester Elzenga van Veenendaal, die steeds meer onder vuur komt te liggen vanwege het onvermogen zijn burgers te beschermen tegen extreem geweld, noemt de gevallen van zware mishandeling, marteling, vernedering, beroving en poging tot doodslag afgelopen weekeinde in zijn dorp ‘rotzooitrappen’.

In een persconferentie afgelopen vrijdag verdedigde burgemeester Elzenga zich tegen critici die hem laksheid verwijten. ‘Rotzooitrappen wordt in Veenendaal niet getolereerd’, aldus de burgemeester. Hij wilde echter niet aangeven op welke manier Veenendaal nu wel veilig wordt. Wel gaf hij aan hoe weinig hij is gediend van al die kritiek op zijn functioneren.

De daders van de extreme geweldsdelicten lopen vreemd genoeg nog altijd vrij rond. Ondanks het feit dat veel rechercheurs zich met deze zaak bezig houden en ondanks het feit dat de signalementen van de daders erg duidelijk zijn (de blanke dader staat goed herkenbaar op de foto, van één allochtone dader zijn opvallende uiterlijke kenmerken bekend), zijn de daders nu alweer een week op vrije voeten. Dit tot ongenoegen van een Marokkaanse koepelorganisatie die al deze berichtgeving maar stigmatiserend vindt.

Gelukkig heeft de imam deze vrijdag aandacht aan deze zaak besteed in zijn wekelijkse gebed. De daders zullen zich hierdoor dit weekend natuurlijk wel rustig houden en waarschijnlijk vrijwillig aangeven.

Inwoners en horeca-eigenaren nemen echter het zekere voor het onzekere en lijken zich te bewapenen. Een van de horeca-eigenaren denkt er over pepperspray uit te delen aan zijn personeel, andere mensen laten aan regionale media weten knokploegen op te richten.

Mochten de daders worden gepakt dan is de kans groot dat ze binnen no time weer vrij zijn en weer als vanouds in Veenendaal hun gang kunnen gaan.