Who your baby daddy?

23-03-2010 10:00

Farrah, een zestienjarige middelbare scholier uit Iowa, lijkt in alle opzichten de perfecte all American girl. Populair vanwege haar lidmaatschap van het high school cheerleader team, knappe gezichtje en ranke figuur. Maar dat laatste zal binnenkort veranderen. Farrah is namelijk zwanger. En hoewel ze niet op steun hoeft te rekenen van de toekomstige baby daddy, besluit de tiener haar zwangerschap niet af te breken. Terwijl haar buik groeit, glipt Farrahs leven echter steeds verder onder haar vingers vandaan. Vanwege het aanhoudende geroddel besluit ze de cheerleaders te verlaten, daarna stopt ze met school, vervolgens laten ook haar vrienden haar vallen. Maar ‘gelukkig’ heeft Farrah haar moeder: een hysterische heks met een permanent gepijnigde uitdrukking op haar gezicht.

Knocked up
Tiener Farrah is één van de hoofdpersonen in de real life documentaireserie Sixteen and Pregnant, geproduceerd door MTV Networks. Het programma volgt de belevenissen van zes meisjes – de jongste zestien, de oudste achttien – die één ding gemeen hebben: ze zijn allemaal zwanger. Iets dat in Amerika maar liefst drie op de tien tienermeisjes overkomt. Neem Ebony, die droomt van een toekomst als luchtmachtofficier. Maci, dol op motorcross en softbal. En Amber, een mollig meisje uit Indiana die het in afwezigheid van haar in Irak vechtende broer aanlegt met diens beste vriend; een corpulente baarddragende jongeman die zijn geld liever uitgeeft aan de nieuwste Playstation dan luiers voor de toekomstige spruit.

De tieners uit de eerste serie – de reeks bleek zo succesvol dat er inmiddels in Amerika al een vervolg met verse zwangere meisjes wordt uitgezonden – zijn inmiddels uitgegroeid tot ware beroemdheden. Daar hoort natuurlijk een nieuwe show bij: in Teen Mum kunnen we zien hoe het de dames vergaat als nieuwbakken jonge moeders. Vrij matig, zo blijkt. Relaties lopen op de klippen, er is chronisch gebrek aan geld. Daarnaast komen de mama’s er al snel achter dat zo’n krijsende koter matig combineert met hun schoolwerk en sociale leven. Terwijl hun leeftijdgenootjes voor het eerst stomdronken worden op een feestje, houden zij zich bezig met borstvoeding. In plaats van aan hun huiswerk, wijden ze zich noodgedwongen aan luieruitslag en tepelkloven.

Luchtige verpakking
Met programma’s als Sixteen and Pregnant en Teen Mum bewijst MTV dat er op het gebied van jongerentelevisie maar weinig zenders zijn die zich met het voormalige muziekclipkanaal kunnen meten. Als geen ander slaagt MTV erin een serieuze boodschap te verpakken in een aangenaam luchtige en glamoureuze verpakking. Daar kan een omroep als BNN nog wat van leren. Waar de Nederlandse jongerenzender schijnt te denken dat jongeren alleen willen kijken als er iets te lachen valt en de beelden lekker shockerend zijn en zich met zijn serieuze shows veel meer richt op volwassenen, bewijst MTV dat het prima mogelijk is een even inhoudelijk als luchtig programma op de buis te brengen. De jongvolwassene die het na het zien van een paar afleveringen van de serie nog steeds in z’n hoofd haalt onveilige seks te hebben, moet welhaast stalen zenuwen en een onuitroeibaar optimisme bezitten.

De realitysoaps maken bovendien pijnlijk duidelijk wat er mis is met de Verenigde Staten van Amerika. Een land dat miljoenen per dag spendeert aan een kansloze oorlog, maar zijn kansarme burgers links laat liggen. Een land dat zich qua hoeveelheid tienermoeders kan meten met de derde wereld. Een land waar iets elementairs als een ziektekostenverzekering voor alle burgers tot dit jaar op zich heeft laten wachten. En een land waar drie op de tien minderjarige meisjes zwanger worden en daarmee in de meeste gevallen alle hoop op een succesvolle toekomst kunnen laten varen. ‘In God we trust’. Tsja, je moet wel als je verder op niemand kunt rekenen.