ThePostOnline

Gerd Leers kan het CDA redden

25-03-2010 10:00

Met zijn ijdele haast om herkozen te worden als lijsttrekker voor het CDA heeft Balkenende zijn partij geen dienst bewezen. Hij dreigt even lachwekkend te worden als de revuezangeres Heintje Davids, die indertijd ook maar geen afscheid kon nemen. Het ergste is nog dat hij serieus van mening lijkt te zijn dat het land niet zonder hem kan; ja, dat hij ons land niet in de donkerste dagen van de financiële crisis in de steek kan laten.

Zeer waarschijnlijk hebben zijn naar de mond pratende discipelen hem in deze overtuiging gesteund. Aangezien het CDA echter een vergaarbak is van diverse Christelijke geloofsrichtingen, mag enige interne muiterij wel vermoed worden. Niet voor niets stapte de man, die toevallig daags ervoor nog door De Telegraaf tot kroonprins van het CDA was uitgeroepen, op om ‘zich aan zijn gezinsleven te gaan wijden’ . De charmante Camiel wacht op betere tijden. En ook fractievoorzitter Pieter van Geel houdt het voor gezien. Zij vrezen met grote vreze dat hun partij met opnieuw Jan Peter als voorman gedecimeerd zal worden bij de volgende verkiezingen. En begrijpelijk wensen zij geen deel uit te maken van een dergelijk debacle.

Dierentuin
Welke aap uit de mouw zou het CDA kunnen redden, is nu de vraag. Want tegen het konijn Cohen uit de PvdA hoge hoed gaat het CDA met Balkenende het gegarandeerd afleggen. Wie is die charismatische, daadkrachtige figuur die Cohen aankan? Wie heeft die Bourgondische Limburgse tongval, die herinneringen aan Eurlings oproept? Nee niet Maxime Verhagen, want die is door zijn slinks gedram over Uruzgan even aangeschoten wild geworden. Inderdaad, Gerd Leers. Als Balkenende het écht goed meent met zijn partij, dan stelt hij alles in het werk om deze oud-burgemeester van Maastricht weer naar Den Haag te halen en treedt hij zelf terug. Laat die twee ex-burgervaders het na 9 juni samen maar uitknokken wie de premier wordt, want qua zetels zullen hun partijen elkaar niet veel ontlopen. Met Leers krijgt het CDA absoluut weer nieuw elan.

Gerd Leers heeft in Maastricht overtuigend zijn bestuurlijke kwaliteiten en daadkracht getoond. In de onrust rond woonwagenkamp Vinkenslag heeft hij zich een doortastend hoofd van de politie getoond. Ook zijn houding ten aanzien van het Nederlandse softdrugsbeleid getuigde van moed, hoewel zijn voorstellen het nooit gehaald hebben. Heeft Leers ook nog minpuntjes?  Misschien zijn leeftijd: in juli wordt hij negenenvijftig. En verder kleeft het Bulgaarse huizenavontuur nog aan hem, waarbij hij zijn invloed als burgemeester aanwendde om van de Bulgaarse overheid gunsten gedaan te krijgen. Maar gezien het grootse en emotionele afscheid in Maastricht, is dat kleine vlekje op zijn blazoen hem al ruimschoots vergeven. Nee, deze machtswisseling gaat het CDA op 9 juni redden. En anders wordt het weer een Bak Ellende.

Thomas Erdtsieck stemt CDA noch PvdA, maar vindt het politieke schaakspel gewoon vermakelijk.