Het grote bidden tegen de EO is begonnen

26-03-2010 14:12

Die arme EO toch. Eerst de problemen met Andries Knevel die van het rechte pad afwijkt door zomaar wetenschappelijke waarheden te accepteren, dan weer Arie Boomsma die het waagt zijn Goddelijke heerlijkheid te showen in nietsverhullende homo-erotische fotoreportages en nu weer trammelant over het programma Gordon zoekt God, waarin relnicht Gordon (beter bekend als Goor) zijn best zal doen de Heere Jezus als zijn enige maar desalniettemin homo-onvriendelijke verlosser te accepteren.

De bezorgde leden kunnen het allemaal niet meer aan. Zij ervaren al deze goddeloosheid, die sinds 40 Dagen Zonder Seks als een tsunami over hen heen is gekomen, als verlokking tot de boze. Wat is er toch aan de hand met hun prachtige relizender, die omroep van de regenboog waar kindertjes al vroeg werden geïndoctrineerd door EO’s Kinderkrant en waar de vele natuurdocumentaires vooral waren bedoeld om God’s prachtige 6000 jaar oude schepping te verheerlijken, al dan niet met behulp van de censuurschaar.

Evangelische actietelevisie

Vroeger, toen Bert Dorenbos nog baas was bij de EO, toen was het pas een christelijke zender. Niks knieval voor kijkcijfers en wereldse aangelegenheden maar snoeiharde evangelische actietelevisie. Anti-abortus, anti-vrijheid, anti-Darwin, en veel, heel erg veel halleluja met gitaar en tamboerijn. Zo was de EO bedoeld, zo had de EO moeten blijven.

Maar met het verstrijken van de tijd kwam de klad er in. Eind jaren tachtig was Jezus niet langer bedoeld voor truttige Opel-rijders met ganzen voor het raam die elkaar eens per jaar ontmoeten op een EO-Landdag, maar was Jezus hip en hot. Jongeren, vlotte hippe jongeren, lebberden elkaar uit naam van Jezus massaal af op een EO-jongerendag die elk jaar meer trendy werd, prekende fossielen als Henk Binnendijk ruimden het veld voor frisse wereldse jongelingen als Bert van Leeuwen en sinds de zenderherindeling en de druk van de netcoördinator lijkt de EO meer op een entertainmentzender waar de normen en waarden van het christelijk bestaan slechts lichtjes worden aangestipt dan een evangeliserend militant geluid.

Regina Romeijn
Ga maar na: met de serie Zij Gelooft Zij Niet werden zomaar heidenen in de EO-programmering geïntroduceerd. Openlijke twijfel aan Zijn bestaan, onder het al te tolerante motto: ‘Over geloof moet je praten’. Dat Zij Die Niet Gelooft even later ook tekende voor een broeierige bijna-naakt-repo in een hitsig mannenblaadje moet de EO-leden veel pijn gedaan hebben. Maar dat was slechts het begin. Met Arie Boomsma werd de weg naar Sodom en Gomorra pas echt ingeslagen. Een jongen met lang haar! Met tattoo’s! Een op de Messias gelijkende timmermanszoon die wel de taal der jongeren sprak maar de tale Kanaäns niet eens machtig was! En dan die onderwerpen: seks! Voor het huwelijk! Inclusief gruwelijke beelden! Was de Heiland daar nou voor gestorven?

En nu dit weer. Een commerciële narcistische nicht als onderwerp voor een programma. Jezus weent bittere tranen van berouw, maar de EO-leiding doet net alsof zij de smart van de Heiland niet ook in hun hartje voelt branden. Hoeveel leden moeten hun lidmaatschap eigenlijk nog opzeggen voor het tot directeur Arjen Lock doordringt? Beseft hij dan niet dat ook voor hem het Gehenna wacht als hij zijn Godslasterlijke en seculiere plannetjes doorzet? Laat hem eens op stage gaan bij Family7, om te leren hoe je échte reli-tv maakt.

Bidden voor een andere EO

Gelukkig kruipt het militante activistenbloed waar het niet gaan kan en zetten enkele echt bezorgde christenen nu alles op alles om de EO te behoeden voor de verzoeking waarin zijn worden geleid. Via het gebed zal worden getracht de EO naar een andere koers te navigeren. Wat niet kwaadschiks kan, moet dan maar goedschiks. Niks opzeggen van het lidmaatschap: lid blijven en bidden, dat is de oproep van de actiesite ikbidenblijflid.nl. Via het gebed is de EO ontstaan, zoals het leven ontstond door het Woord van God, via het gebed zal de EO als een verloren zoon weer terugkeren in de armen van de Heere. Voorwaar zij zeggen het: ‘Wij bidden voor vernieuwing!’. En nee, er is geen Knevel en Van den Brink die iets tegen de door gebed gestuurde wil van God kan inbrengen.

Kleine Huis op de Prairie

Dat wordt dus weer knallen en knetteren de komende weken. Wat dat betreft mogen we de Satan wel dankbaar zijn voor het zaaien van zoveel tweedracht. Zelden konden we ons zo bescheuren om een publieke omroep in verval. Het wachten is nu op de Deus ex machina die de voltallige EO-directie voor drie maanden schorst (‘uit genade en rechtvaardigheid’) en de terugkeer op televisie van die oude meneer met die bril die zo graag met u wil bidden. Eventueel gooien ze er ook nog wat Peter Scheele tegenaan (zie hilarisch post-jaren tachtig filmpje hieronder) en zenden ze gewoon weer Het Kleine Huis op de Prairie uit. Nee, het zal niemand hier op aarde of in de Hemelse Gewesten verbazen als Bert Dorenbos stiekem al in de startblokken staat om, desnoods met wat hulp van zeven plagen en de Heerschare, de macht te grijpen in de tabernakel te Hilversum.

Laten we het vooral hopen. Deze strijd gaat ons hoe dan ook nog veel plezier opleveren. Met dank aan de Heer, die wederom laat zien over uitstekende humor te beschikken.

Amen tot de bazuinen klinken.