Britse blogger gecensureerd door Raad voor Journalistiek

30-03-2010 12:59

In Nederland heb je de Raad voor de Journalistiek. Dat is een papieren tijger die “foei!” zegt tegen journalisten als mensen menen dat journalisten iets niet journalistieks hebben gedaan. In Groot-Brittannië heb je de PCC: Press Complaints Commission. En deze commissie blijkt dus in staat te zijn webloggende krantencolumnisten te censureren, naar aanleiding van enkele klachten van gekwetste burgers.

Rod Liddle, (online) columnist voor The Spectator werd onlangs door de PCC gecensureerd omdat hij het had gewaagd de volgende tendentieuze en uiterst polariserend systeemhatende zin op de site van de krant te publiceren: ‘The overwhelming majority of London’s violent crime was carried out by young, African-Caribbean men‘. Oftewel: de daders van grove geweldsmisdaden in Londen zijn voor het overgrote merendeel van allochtone afkomst. En dat mag je natuurlijk niet zomaar zeggen, ook niet als het zo is.

Blogger Liddle had nog wel keurig netjes enkele door zijn eigen krant verzamelde feiten in zijn column gebruikt ter onderbouwing van zijn beweringen. Dit bleek echter onvoldoende voor de correcte fatsoenswaakhond van de PCC.

Gekwetst
Naar aanleiding van enkele klachten van lezers begon de PCC een onderzoek en kwam tot de conclusie dat er onvoldoende feiten beschikbaar waren voor Liddle’s bewering terwijl er wel heel veel autochtone blanke linkse mensen werden gekwetst door de bewering. En misschien ook wel wat jonge mannen van Caribische of Afrikaanse afkomst alhoewel het meestal zo is dat vooral de linkse autochtone elite zich het meest opwindt over dit soort zaken. De gemiddelde allochtoon zal het allemaal jeuken, al hebben ze altijd wel een of andere koepelorganisatie die zich hard maakt om zo gekwetst mogelijk te zijn na uitlatingen in de media.

Volgens de PCC, is er helemaal niks mis met een stevig online opinie, maar “moet men zich ook online aan de zelfde journalistieke normen houden als in de printjournalistiek”. De PCC kwam in dit geval tot de conclusie dat vooral het woordje ‘overwhelming’ in ‘overwhelming majority’ niet voldoende was onderbouwd. Als Liddle alleen ‘majority’ had geschreven was er waarschijnlijk niks aan de hand geweest.

Censuurrichtlijnen
Overigens heeft ook de PCC in Groot-Brittannië geen wettelijk macht, net als de Raad voor de Journalistiek in Nederland, en staat het gedaagde media vrij de bekritiseerde uitspraken wel of niet te verwijderen of te rectificeren. In bovenstaand geval koos The Spectator ervoor zich te houden aan de censuurrichtlijnen van de PCC.

In Nederland wordt het internet overigens zoveel mogelijk gecensureerd door het Meldpunt Discriminatie Internet, een gesubsidieerde instelling die elk jaar weer in een ronkend persbericht laat weten dat het aantal gevallen van antisemitisme op het internet is gestegen van zeven naar negen gevallen op een totaal van zes miljard webpagina’s.