Geen zalige paus deze Pasen

02-04-2010 14:56

Precies vijf jaar geleden overleed paus Johannes Paulus II. Direct riepen katholieken op de voormalige papa zalig te verklaren. De non die hij genezen had, gooit nu echter roet in de paasbrunch door weer ziek te zijn. Hiermee is de zaligverklaring onder druk komen te staan.

Een zaligverklaring is de eerste stap op weg naar heiligverklaring. Om zalig verklaard te worden moet iemand niet alleen voorbeeldig als Jezus hebben geleefd, maar ook een wonder hebben verricht. Dat Johannes Paulus II voorbeeldig leefde, staat natuurlijk buiten de kijf voor de katholieken. Het is zijn wonder dat nu ter discussie staat.

De non leed aan Parkinson. Zij zei hiervan genezen te zijn nadat ze de toen al dode paus had aangeroepen. Artsen konden toen geen medische verklaring voor haar genezing geven en dus moest het wel een wonder zijn. Een ‘medische commissie’ van het Vaticaan vindt nu dat de non niet voldoende genezen is: het is bijvoorbeeld onduidelijk of de vrouw überhaupt wel aan Parkinson leed. De kerk is nu op zoek naar een nieuw wonder dat aan de dode paus toe te schrijven is. Tips kunnen naar per fax gestuurd worden naar 00 39 06 698 85 793.