Nigga witta Gun

02-04-2010 16:17

Onder de dertig jaar oud, woonachtig in Amsterdam Zuid-Oost en op muziekkanaal Youtube op zoek naar een lekker politiek-incorrect en vrouwonvriendelijk stukje rap van 50 Cent, 2Pac of P. Diddy/ Puff Diddy/ Sean Combs (of hoe hij zich momenteel ook laat noemen)?

Grote kans dat er de komende weken ineens een pop-up op je beeldscherm opduikt die je vriendelijk verzoekt eens een bezoek te brengen aan de nieuwe website www.wapenjezelf.nl.

Het bestuur van Zuid-Oost is namelijk een campagne begonnen om het geweld en wapenbezit in het stadsdeel terug te dringen en lijkt zich daarbij vooral te richten op de groep die in ieder geval volgens alle vooroordelen het meest dol is op wapengekletter: jonge rapliefhebbers. Om ervan verzekerend te zijn dat ze de juiste mensen hun blijde boodschap opdringen, maken de Amsterdamse bestuurders gebruik van de nieuwe mogelijkheid die Youtube bedrijven en non-profitorganisaties biedt om tegen betaling specifieke doelgroepen te benaderen. Door klikgedrag en postcode te combineren, wordt vastgesteld of Youtube-bezoekers tot de juiste doelgroep voor de antiwapencampagne behoren.

Wie doorklikt naar de splinternieuwe website, wordt daar vervolgens onder andere getrakteerd op interviews met succesvolle Bijlmerbewoners. Daarnaast worden bezoekers opgeroepen een online petitie te ondertekenen, kunnen ze er terecht voor hulp bij het beteugelen van hun woede en is er allerhande informatie te vinden over de gevaren van messen, pistolen, boksbeugels en ander wapentuig. Of de Bijlmer-boefjes de komende maanden inderdaad en masse hun wapens zullen laten vallen is afwachten. En anders is hun privacy gewoon voor niets aangetast.