Er staat een paard in….?

07-04-2010 13:23

Een klein menselijk drama in de Rith, een natuurgebied tussen Breda en Etten Leur: de Bredase Toos Hurkx wordt na twintig jaar gedogen door de gemeente gedwongen haar paarden-schuilhok afbreken. Een flinke klap voor de paardenliefhebber, die dan ook ontroostbaar lijkt.

‘De paarden hebben we gekocht toen ze heel klein waren,’ vertelde Hurkx aan BN De Stem. ‘Het zijn onze kinderen. Mijn vriend heeft dit schuilhok zo’n twintig jaar geleden gebouwd. Korte tijd later is hij tijdens zijn werk bij onze paarden gestorven.’ De plaatselijke autoriteiten hebben echter geen medelijden met haar tragische verhaal. Het schuilhok is gebouwd zonder vergunning, dus moet het voor 1 juli worden afgebroken. Dat de aanwezigheid van het bouwwerk tot dit moment oogluikend werd toegestaan, is wat hen betreft geen excuus: ‘Er komt een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied’ verklaarde persvoorlichter van Etten-Leur Nausikaa van den Merkenhof tegenover het dagblad. ‘Tot nu toe hadden andere zaken voor ons een hogere prioriteit.’

Toos Hurkx zit ondertussen met de handen in het haar. Want als het hok straks weg is, waar moeten haar troeteldieren dan schuilen voor zon of regen? Om de juiste verdedigingsstrategie te bepalen, heeft ze nu maar een advocaat in de arm genomen. En het bleef nog lang onrustig in de Rith….