Weten & Tech

Spreek je moerstaal!

07-04-2010 15:30

Terwijl politiek Den Haag zich vooral zorgen maakt over de teloorgang van de Nederlandse taal in de grote steden, lijkt de echte bedreiging vanuit een heel andere hoek te komen. Van Ameland, om precies te zijn.

Op het Friese Waddeneiland wordt namelijk door een meerderheid van de bevolking Amelands dialect gesproken, zo ontdekte de Socilinguïst Mathilde Jansen, verbonden aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, tijdens haar promotie-onderzoek.  De meest opvallende cijfers op een rijtje: 98,3 procent van de geïnterviewden gaf aan het dialect heel gemakkelijk te kunnen spreken, 87,9 procent van de scholieren bleek dagelijks Amelands of een combinatie van Amelands en Nederlands te gebruiken en zelfs sms-en gebeurde in veel gevallen bij voorkeur in ‘de eigen moerstaal’.  

Als oorzaken voor de taalvastheid noemt Jansen de honkvastheid van de Amelanders en hun sterke behoefte aan een (gemeenschappelijke) identiteit. Eenieder die van plan was binnenkort een uitstapje richting het Waddeneiland te maken, hoeft zich overigens geen zorgen te maken over zijn of haar verstaanbaarheid: de eilandbewoners zijn over het algemeen namelijk ‘evenwichtig tweetalig’, wat betekent dat ze zich zowel in het dialect als in het Nederlands prima kunnen uitdrukken.