Wiet is eng!

07-04-2010 17:00

Hilarisch bericht in het Parool vandaag. We worden namelijk, getuige het hoofdstedelijke krantje, allemaal door enge blowers op hoge posities voor de gek gehouden! Deze nare probleemblowers hebben de touwtjes van de adviesorganen stevig in handen en om hun eigen wietje veilig te stellen, hebben zij ‘de risico’s jarenlang moedwillig gerelativeerd.’ Dat zegt althans voormalig probleemblower Yoram Stein, die vandaag zo’n gezellig persoonlijk-probleemboek op de markt gaat brengen. Koren op de molen voor het Parool. Wiet is vies en dat moet Amsterdam weten ook.

Het is bijna schunnig hoe de krant deze flinterdunne aanleiding gebruikt om breeduitgemeten te beweren dat wiet zeer gevaarlijk is. Te beginnen met het belangrijkste voorbeeld dat de krant aandraagt van die enge probleemblowende overheidsverlakkers. Toxicoloog Raymond Niesink zou namelijk in het radioprogramma Argos eens beweerd hebben niet te weten ‘in hoeverre cannabis nu meer verslavend is dan chocola.’

Horreur van niet geringe omvang! Voor het gemak wordt de verslavende werking van chocola hier gebagatelliseerd ten dienste van een nogal vergezochte veronderstelling dat de toxicoloog vanwege zijn eigen gebruik de gevaren van cannabis moedwillig kleiner zou hebben willen voorstellen dan de werkelijkheid. Dat lezen wij hier in elk geval bepaald niet uit af.

Maar het wordt nog erger. Lees deze paragraaf eens nauwkeurig: ‘Volgens Stein wordt het steeds duidelijker dat cannabisgebruikers een groter risico lopen om ook aan de harddrugs te gaan. Volgens het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem (LADIS) steeg alleen al van 2001 tot 2005 de vraag om hulp vanwege een canabisverslaving van 2001 tot 2005 met 43 procent tot veertienduizend mensen.’

De suggestie wordt hier gewekt (‘alleen al’) dat het een met het ander samenhangt. Maar welbeschouwd is hiervan geen sprake. Dat het aantal probleemblowers toeneemt heeft immers niets te maken met harddruggebruik, of een verlaagde drempel. Niets duidt erop dat ook daadwerkelijk sprake is van een oplopend risico harddrugsverslaafde te worden, bij gebruik van cannabis.

De toename van het aantal probleemblowers zou onderwerp moeten zijn van een doorwrochte wetenschappelijke studie. Niet van een boekje van filosoof, politicoloog, en middelbareschooldocent Yoram Stein, die- gezien de reacties onder het artikel van het Parool (en dit blogartikel) – zelf bepaald geen betere reputatie geniet dan de adviseurs die hij bij monde van Jaap de Vlieger, ‘jarenlang drugsexpert bij de Rotterdamse politie’ probeert zwart te maken.

Dat het Parool bovendien Steins stukje aangrijpt om ons de stuipen op het lijf te jagen over de gigantische aantallen probleemblowers onder jongeren: ‘in elke klas van het voortgezet onderwijs zit ten minste één probleemblower’, getuigt van zeer weinig klasse. Zoek tenminste uit of deze baude bewering van Stein eigenlijk wel iets met de werkelijkheid van doen heeft. Kan best hoor, maar check het in ieder geval even.

Kortom: Een schandalig populistisch stukje broddelend journalistiek harkwerk van Parool-redacteur Frans Bosman, die zich zou moeten schamen de publicatie van een ‘ervaringsdeskundige’ aan te grijpen om keiharde beschuldigingen te uiten aan het adres van de Nederlandse drugsdeskundigen. Dit nog los van de armetierige wijze waarop is getracht te verdoezelen dat de auteur cannabisgebruik bepaald geen warm hart toedraagt.