Cocaine cola

21-04-2010 08:00

Vroeger was alles beter. Vroeger zat er nog echte cocaïne in cola. Gelukkig voor de liefhebber herleven oude tijden. Bolivia brengt nu weer cola met coca. Linkse president en voormalig cocaboer Evo Morales zoekt naar manieren om coca legaal te exporteren en heeft die manier gevonden in de bruine borrelende dorstlesser.

In Bolivia (net als in Peru) zijn cocabladeren volop en legaal verkrijgbaar. De lokale bevolking verbouwt al eeuwen coca. De cocabladeren hebben medicinale werking, maar worden ook gekauwd als snack. In Zuid-Amerika wordt er op gewezen dat coca pas ‘schadelijk’ werd toen de witte overheerser er cocaïne van ging maken. Die gelijkstelling wordt nu bevochten: ‘coca no es cocaína’, zegt Morales.

De politieke vriend van Chavez is niet te beroerd om een dikke vinger knipoog te maken naar de kwaadaardige Verenigde Staten en het coca-kolonialisme waar het oorspronkelijke drankje symbool voor is komen te staan. De cola met cocaïne heet Coca Colla en komt in een fles met rood etiket.