Weten & Tech

Alle Amerikanen zijn privacy-digibeten

11-05-2010 10:52

Jongeren zijn kwetsbaar, jongeren zijn eng, jongeren zijn nog niet af. Daarom moeten zij beschermd worden, vooral op het grote boze internet. Jongeren kunnen immers niet goed omgaan met hun privacy. Niet waar, zo stelt Amerikaans onderzoek. Een groep onderzoekers van Berkeley en de Annenberg School for Communication vergeleken hoe jonge en oude Amerikanen denken over privacy op het net. Zij vonden daarbij nauwelijks verschil.

In de media wordt het idee gewekt dat jongeren roekeloos met hun privacy op internet omgaan. Ze posten foto’s van ieder biergelag en bedenken niet dat toekomstige werkgevers die foto’s wel eens minder zouden waarderen. Amerikaanse onderzoekers hielden daarom een representatieve telefoonsurvey onder 975 individuen vanaf 18 jaar. Zij deelden die op in leeftijdscategorieën om te toetsen of er statistische significante verschillen tussen die groepen waren.

Dat bleek niet het geval. Alle leeftijdsgroepen hebben wel eens geweigerd informatie over zichzelf af te staan aan een bedrijf vanwege privacy. Ongeveer de helft zegt wel eens het privacybeleid te lezen en regelmatig cookies te verwijderen. Dit betekent echter niet dat jongeren en ouderen op de hoogte zijn van de kwesties die spelen rondom privacy. De onderzoekers gebruikten een aantal maten om te meten hoe goed de respondenten privacykwesties snapten. De onderzoekers stellen dat de gehele populatie Amerikaanse volwassenen een hoge mate van ‘online-privacy illiteracy’ (p.17) laat zien. Jongeren zijn dus niet stommer op het internet dan ouderen, iedereen is stom.

Het onderzoek is hier vrij toegankelijk.