ThePostOnline

Eeuwige ellende in naam van God

11-05-2010 10:00

We schrijven 2008 en in Huizen (N-H) weigert een predikant een kind te dopen, omdat de ouders thuis een televisie hebben staan. Nu twee jaar later staat predikant A. Kot nog steeds vierkant achter zijn beslissing. Televisie is het oog van de duivel en dat hoort niet naar Gods schaapjes te lonken.

Fundamentalisme
Punt uit. Herder Kot is tenslotte niet zomaar Hersteld Hervormd, maar ook nog eens kaarsrecht in de leer binnen dit toch al steile genootschap. Het fossiele gedachtegoed van deze voorganger werd zelfs de Hersteld Hervormden te bar, want na een reeks incidenten werd hij op non-actief gezet. Nu moet een soort kerkelijke rechtbank uitsluitsel geven of Kot zijn hel en verdoemenis weer over de gemeente mag uitstorten. De fundamentalistische dienaar van God heeft het oordeel echter niet afgewacht, hij houdt al weer geruime tijd hagenpreken voor het deel van de Huizense Hersteld Hervormden dat hem trouw is gebleven. En mocht je nu denken dat de Hersteld Hervormde Kerk een onbetekenend splintergeloofje is: sinds haar afscheiding van de Gereformeerde Bond in 2004 is het genootschap uitgegroeid tot 57.000 leden in 117 Nederlandse gemeenten.

Bij elkaar telt Nederland zo’n half miljoen orthodoxe Christenen. Variёrend van gelovigen die het heidense sinterklaasfeest en hun verjaardag niet vieren, tot aan mensen voor wie tv en bioscoop taboe zijn. Binnen bepaalde concentraties op de bible belt zijn deze fundamentalisten nog behoorlijk onverdraagzaam ten opzichte van andersdenkenden. Er zijn voorbeelden genoeg van bijvoorbeeld import-Staphorsters die, na enkele jaren getreiterd en met de nek aangekeken te zijn, hun mooie boerderij maar weer verkochten en naar het westen remigreerden. Tijdens kerkdiensten wordt de Randstedelijke antichrist afgeschilderd als een bedreiging voor de godvruchtige gemeenschap; verzet en vergeving worden vervolgens in een adem genoemd. Drijf hen die niet luisteren willen buiten de gemeentegrenzen en schenk hen daarna vergiffenis. Hoe hypocriet kan je zijn.

Inquisitie
Maar als we de geschiedenisboeken erop naslaan, blijkt het nog niet eens zo lang geleden dat de Spaanse Inquisitie werd afgeschaft. Pas in 1843 kwam er een officieel einde aan de godsdienstige berechtingen met straffen als martelingen, verbrandingen en terechtstellingen. Wereldwijd heeft de Inquisitie vele miljoenen slachtoffers geёist. In naam van God. De christelijke godsdienstoorlogen in Noord-Ierland woedden zelfs door tot 2005. In naam van God.

Als we ons nu druk maken om ‘die intolerante moslims’, dan kan het geen kwaad om ook eens naar ons eigen christelijke gedoe te kijken. Tenslotte is de Islam zo’n 600 jaar jonger dan het Christendom, dus zij hebben nog een inhaalslag te maken.