Sport

De Incasso League

16-05-2010 13:10

Jongens, jongens, wéér een betaald voetbalclub naar de gallemiezen. BV Veendam is exit, en dit keer voorgoed. In de metropool Oss halen ze opgelucht adem, want door het faillissement van de Groningers komt het gedegradeerde FC Oss volgend jaar weer uit in de Jupiler League. Maar de hele Eerste Divisie van het Nederlandse voetbal is terminaal ziek. Het is alleen de vraag wanneer de stekker definitief uit de beademing wordt getrokken.

Een thuiswedstrijd van BV Veendam werd het afgelopen seizoen gemiddeld door zo’n 3000 masochisten bezocht. Diepe buiging, als je op je vrije vrijdagavond naar het tochtige stadion De Lange Leegte trekt om er je club waarschijnlijk opnieuw te zien verliezen. Maar er is niets romantisch meer aan, laten we dat vooropstellen. De oude tijden waarin semi-profs nog vochten voor hun wedstrijdpremies en deze vervolgens achterlieten in de kantine zijn allang vervlogen.

Peanuts
Zes ton had BV Veendam nodig om zich van de ondergang te redden. Maar een getal met vijf nullen is allang geen peanuts meer in het betaalde voetbal. Wat is er daar in hemelsnaam gebeurd? Ik neem aan dat een wezenlijk deel van Veendams inkomsten uit tv-gelden komt. En dan heeft deze club nog geluk. Want leg mij uit waarom een willekeurige voetballiefhebber het interessant zou vinden om naar samenvattingen van wedstrijden te kijken, die in eerste instantie al nauwelijks bezocht worden. De grootste kostenposten voor de club zijn overigens, niet geheel onbelangrijk, de salarissen van de spelers.

En áls je eens een wedstrijd ziet uit de Jupiler League, dan springen je de tranen in de ogen. Maar het is echt waar, de meeste spelers verdienen een (boven)modaal inkomen door lekker wat te ravotten in de Eerste Divisie. In de meeste gevallen klopt de begroting mede daardoor voor geen meter, maar dat maakt de heren bestuurders geen reet uit. Zij verhogen de prijzen voor de seizoenkaarten gewoon en geven elkaar de schuld als de lijken uit de kast beginnen te vallen. Zo ook bij Veendam. Meer dan vijftig jaar betaald voetbal down the drain.

Clubkas
Enkel en alleen de bestuurders zijn verantwoordelijk voor de ineenstorting van een vereniging. Wanneer er drie keer wordt verloren, beginnen supporters resultaten te eisen. Dat de tegenstander een vijf keer grotere begroting heeft, doet volgens hen helemaal niet ter zake. Het noopt de club versterkingen aan te trekken waarvoor het eigenlijk het geld niet heeft. Op zo’n moment is er blijkbaar niemand die zich vastketent aan de clubkas en de sleutel inslikt.

Hierbij mijn prognose voor volgend seizoen in de Jupiler/Incasso League: iedereen gaat voor een periodetitel en niemand degradeert, en zo zal het zijn. Tegen het eind van de competitie is er namelijk nog maar een club of twaalf over.