De FIFA-formule

17-05-2010 14:00

De FIFA buit via wurgcontracten gastland Zuid-Afrika op een sluwe wijze uit, met als resultaat dat het beloofde economische gewin minimaal zal zijn. Dit liet Ruud Gullit, een van de lobbyisten voor WK 2018 in NL en België, al tussen neus en lippen door weten. Wat bezielde de politieksociaal bewuste rapper K’Naan om een WK anthem te maken voor de FIFA?

Token negro
Van vele rappers had je het kunnen verwachten, maar niet van iemand zoals de Canadees-Somalische troubadour. Hij bracht recentelijk de ‘Messengers’ mixtape uit, waarop hij een hommage brengt aan drie strijders tegen sociale onrechtvaardigheid: Fela Kuti, Bob Marley en Bob Dylan. Vooral zijn Nigeriaanse leermeester Fela zou, als hij nog in leven was, grote bezwaren hebben om K’Naan de rol van FIFA ‘token negro’ te laten vertolken. Beast of No Nations en ITT (International Thief Thief), liedjes tegen het apartheidsregime en multinationals zijn hiervan het ‘levende’ bewijs. Wereldster worden zonder je principes te verloochenen heeft een veel zuivere ‘return on investment’, maar je weet het nooit. Misschien dat hij tijdens de openingsceremonie ontwaakt en er een 1968 muzikale Tommie Smith, John Carlos Black Power-vuist uitzwaait.

Apartheid
Blikkiesdorp is een opvangkamp voor dakloze en ontruimde arme families. Zij moeten leven in golfplaten huisjes van 3 bij 6 meter, zonder elektra in onhygiënische toestanden. Politie heeft van hogerop de opdracht ‘shoot to kill‘ gekregen. Andere sloppenwijken die lelijk voor het voetbalfetisj-oog zijn worden ook bedreigd met ontruimingsactie. Mandela zwijgt. Winnie voelt zich verraden door haar ex en houdt zich koest. Van aartsbisschop Desmond Tutu  hoef je ook al niet veel te verwachten aangezien hij de positieve beeldvorming van de World Cup de hemel in prijst. Gelukkig dat Dennis Brutus, legendarische oud anti-apartheidactivist, zich vlak voor  zijn dood eind december 2009 nog kritisch heeft uitgesproken tegen de besodemieterij van de FIFA in de documentaire Fahrenheit 2010.

Het zou strak zijn als deze documentaire tijdens het WK als tegenlicht op Curaçao te zien zou zijn. Maar hopen doen we niet want ook hier is ‘stammenpolitiek’, gesluierde economische apartheid gevoerd door zwart klatergoud leiderschap, een bekend tragisch fenomeen. Hopi jammer si.