Drugs are good mmmkay

18-05-2010 16:12

Als je drugs legaliseert, ontneem je boeven de mogelijkheid hun criminele praktijken op dit gebied in stand te houden. Tot dit evidente inzicht komen drie babyboomers vandaag in NRC Handelsblad – althans, dat melden diverse media vandaag.

Het zijn niet de minste babyboomers wiens doors of perception geopend zijn: überliberaal Frits Bolkestein van de VVD slaat de handen ineen met überoma Els Borst van D66, ooit minister van Volksgezondheid, en ene Theo de Roos, Hoogleraar Strafrecht en Strafprocesrecht. De argumenten zijn welbekend bij iedereen die wel eens een stelling heeft moeten verdedigen in de klas of tijdens debattraining: legalisering betekent decriminalisering. Nederland is niet langer interessant voor dealers. De politie kan zich dan bezig gaan houden met serieuze misdaad. Met legalisering komt er een einde aan het krankzinnige voordeur/achterdeur-beleid dat op coffeeshops wordt gevoerd. Legale drugs zijn, last but zeker not least, van betere kwaliteit en door middel van bijsluiters kan er (nog) betere voorlichting worden gegeven.

Volgens de opiniemakers moeten alle drugs legaal worden, dus niet alleen de softe soort. Wel pleiten ze voor eigen volk eerst: onze fijne gereguleerde drugs van hoge kwaliteit mogen niet naar buitenlanders gaan. Voor minderjarigen blijft ook gelden: drugs are bad, mmmkay?