ThePostOnline

Serie: De kleine lijsttrekkers – Heel Nederland

07-06-2010 16:00

Deel 7 van onze exclusieve serie interviews met de lijsttrekkers van de kleine(re), nieuwe partijen: Daisha de Wijs van Heel Nederland.

Geef maar toe: u bent kansloos…

Nee, we zijn niet kansloos. We hebben al jaren een radiozender die door het hele land valt te beluisteren. Bekendheid hebben wij dus al. Daarnaast zijn we deze maand continu op campagne geweest. We hopen op twee zetels, één moet zeker lukken.

Waarom een eigen partij?

We zijn al jaren in gesprek met een grote groep mensen. Die hebben een gemeenschappelijke gedachte: zo kan het niet meer in Nederland. Maar dan moet er wel wat gebeuren. Tegenwoordig moeten mensen politieke besluiten uitvoeren. Er wordt niet gekeken of deze ook gedragen worden door de samenleving. De menselijke maat moet terug. Je kunt vanachter je bureau besluiten nemen maar dat kan pas als je de mensen hebt gesproken. Want dat zijn de echte deskundigen.

Wel of geen hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrenteaftrek nu laten vallen is paniekvoetbal. Er is totaal niet onderzocht wat voor consequenties dit kan hebben. Vergeet niet, dankzij de HRA kunnen veel jonge mensen een huis kopen. Wel pleiten wij voor een verplichte aflossing. Zo’n schuld moet geen dertig jaar blijven bestaan, er moet vermogen worden opgebouwd. Vergeet ook niet dat huizenbezitters na afschaffing nog wel het eigenwoningforfait moeten betalen. Het lijkt mij dat hier dus nog niet goed genoeg over is nagedacht.

Naast welk Tweede Kamerlid van een andere partij wilt u het liefst zetelen?

Dat moet Mark Rutte zijn. Ook al doet hij nog net niet genoeg voor de mensen. Het is vooral veel cijfertjeswerk. Ik zou daar meer duidelijkheid over willen hebben.

Bent u vegetariër?

Nee. Wel koop ik biologisch vlees, daar let ik scherp op. Maar ik heb een paar keer per week vlees nodig, anders functioneer ik niet goed.

Wat komt er bij u op als wij ‘Marokkaanse jongeren’ zeggen?

Laat ze alsjeblieft begeleiding krijgen zodat ze het gevoel krijgen zinvol in dit land bezig te zijn. Er wordt continu op ze gehamerd, ik zou dat zelf ook niet prettig vinden. Zorg dat ze een rol in de samenleving krijgen. U heeft het overigens over Marokkaanse jongeren. Als ze een Nederlands paspoort hebben zijn het Nederlanders. Ze moeten weer het gevoel krijgen: ik hoor erbij.

Ziet u ook het premierschap al zitten?

Daar zijn wij veel te klein voor. Dat gaat gewoon niet.

Zou u in een naaktblad gaan staan als dat zetels oplevert?

Als u mij ziet weet u het antwoord.  Ik zou dat het blad niet willen aan doen.

Wat stemden uw ouders?

Heel vaak gingen ze niet stemmen, als ze stemden was het VVD. Heel vroeger misschien een keer KVP.  Mijn ouders waren zelfstandigen, de VVD was vroeger nog écht een partij voor de zelfstandige ondernemer.

Wat stemde u vroeger?

Hing erg sterk af van wat er op dat moment was. Mensen die zeiden dat het ging veranderen. Pim Fortuyn, VVD, CDA. Degene die op dat moment zeiden: we gaan er echt wat aan doen. Na de verkiezingen kwam toch weer de teleurstelling. Je zag die partijen weer terugvallen in de oude patronen.

Bent u lid geweest van een partij?

Nee, ik ben nooit lid geweest. Heel Nederland heeft overigens ook weinig leden. Dat was een bewuste keuze want ik wil niemand dwingen ergens lid van te zijn. Tijdens de campagne ben ik er achter gekomen dat mensen toch lid willen worden. Je merkt dat mensen in deze tijden ergens bij willen horen. Daar is behoefte aan.

Wat is uw hoogst genoten opleiding?

Ik ben opgeleid als belastingconsulent en financierings- en assurantietussenpersoon. Ik heb ook een tijdje geproefd aan het notariaat en de makelaardij. Maar qua opleiding heb ik dus een financieel-fiscale achtergrond.

Wanneer gaat u voor uw gezin kiezen?

Haha, ik ben bijna 63! De kinderen zijn al het huis uit. Ik zou er wel meer willen maar dat zit er op mijn leeftijd niet meer in.

Als u het niet wordt, wie moet dan premier worden?

Dan blijf ik bij Mark Rutte. Ik hoop dat hij waar gaat maken wat hij zegt. Dat hij het echt gaat doen.

Heeft u uw lijstkandidaten wel zorgvuldig genoeg gecheckt?

We hebben maar vier kandidaten, dat is een bewuste keuze geweest. Als beginnende partij heeft het geen zin een lijst van veertig mensen in te dienen. Als je net begint heb je aan een kleine lijst genoeg. Bijkomend voordeel: de mensen weten op wie ze kunnen stemmen. Echt op een persoon, niet een nummer.

Googlelt u uzelf?

Ja hoor. Ik vind het leuk om te zien wat er over mij geschreven wordt. U kunt mij ook vinden onder mijn vorige naam: Daisha Bol. Maar volgens de kieswet moet je onder je burgerlijke naam staan ingeschreven. En ik ben vorig jaar opnieuw getrouwd, vandaar.

Ga maar los: ‘Nederland moet op ons stemmen want…’

Dan ben je verzekerd dat de burger weer gehoord wordt. Lokale politici krijgen weer meer te zeggen over hun eigen regio, de mensen krijgen meer inspraak via bijvoorbeeld referenda. Dat heeft allemaal met macht te maken en die macht moet weer bij de burger komen te liggen. Een volksvertegenwoordiger moet het volk vertegenwoordigen en ik heb het idee dat ze dat in Den Haag wel eens vergeten. Ik ben verbaasd dat het volk daar nog niet tegen in opstand is gekomen. En die opstand is ook niet nodig. Want u kunt stemmen op Heel Nederland.

De gevestigde media focussen zich op de usual suspects. Bent u ook al Job-, Geert- en/of Femke-moe? In de laatste week voor de verkiezingen brengt De Jaap u – exclusief! – deze serie interviews met lijsttrekkers van de kleinere partijen. Eerder kwamen de Evangelische Partij, Partij Een, Lijst 17, de Partij voor Mens en Spirit, de Piratenpartij en Nieuw Nederland aan bod.