ThePostOnline

Uitlokking is strafbaar

18-06-2010 14:00

De geruchten over agenten in burger die fietszoekende studenten aanpakken duiken eens in de zoveel tijd weer op. Politieagenten zouden, uitgedost als junks, dronken studenten benaderen met de vraag of ze een fiets willen kopen. Wie ja zegt krijgt in plaats van een stalen ros ijzeren tralies voor z’n kiezen.

Een broodje aap natuurlijk, maar de verontwaardiging maakt wel duidelijk waar we in Nederland – anders dan in Amerika bijvoorbeeld – grenzen trekken wanneer het gaat over het zetten van vallen voor potentiele criminelen. De vraag die telkens op tafel ligt is de volgende: in hoeverre is er sprake van provocatie en is de dader niet verleid om een strafbaar feit te plegen? De hoge raad sprak als volgt in een zaak over een lokfiets:

“‘s Hofs oordeel komt erop neer dat i.c. geen sprake is geweest van onrechtmatig handelen door de politie omdat verdachte door het plaatsen van de lokfiets niet is gebracht tot andere handelingen dan die waarop zijn opzet reeds tevoren was gericht.”

Herkenbare homo’s
Deze week kwamen de Amsterdamse VVD en Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch beide met een voorstel om respectievelijk lokhomo’s en lokjoden in te zetten door de politie. Aangiftes van belediging of discriminatie zijn immers bijna niet hard te maken wanneer getuigen ontbreken, terwijl een agent in burger, herkenbaar als jood of homo, daders wel onmiddelijk zou kunnen meenemen en hard aanpakken.

Dit schiet Amsterdams GroenLinks raadslid Evelien van Roemburg echter in het verkeerde keelgat, want ‘uitlokking is strafbaar’ en daarmee een ‘onacceptabel middel’. In het voorstel van de VVD zouden twee politieagenten arm in arm, een beetje zoenend door de stad lopen. Als het aan Ahmed Marcouch ligt gaan politieagenten met een keppeltje over straat.

Onacceptabel
Van Roemburg kwalificeert dit echter als een onacceptabel middel omdat het zou gaan om uitlokking. Het blijft echter geheel onduidelijk wat er uitlokkend is aan een beetje zoenend over straat schuifelen, of vrolijk rondlopen met een keppeltje. Zelfs al zou het zogenaamde homostelletje zich wat exentriek gedragen, dan nog is dat toch een normale situatie waarbij agressieve reacties absoluut niet getolereerd mogen worden? Het lijkt erop dat mevrouw Van Roemburg eigenlijk van mening is dat homo’s op bepaalde plekken gewoon niet hand in hand moeten rondlopen. Daarmee lok je nu eenmaal vervelende reacties uit.

Arne Mosselman hoopt dat na de lokhomo’s en lokjood ook voor de lokhoofddoek zal worden gepleit en al die schoften een enkeltje castro castro aangeboden krijgen.