ThePostOnline

Lekker onverschillig in Leidsche Rijn

28-06-2010 11:02

De kranten staan weer vol berichten hoe slecht het gaat met de acceptatie van homo’s. Een homostel uit Leidsche Rijn werd door hangjongeren weggepest. Homobelangenclub COC heeft de informateur een brief geschreven waarin wordt gepleit voor maatregelen om de acceptatie van homo’s te vergroten. GroenLinks wil nu zelfs de straffen voor geweldsdelicten tegen minderheden verhogen.

De homo’s uit Leidsche Rijn laten zien wat er mis is met homo-emancipatie in Nederland. Het stel werd getreiterd, bedreigd, uitgescholden en hun autobanden lek gestoken. Al snel kregen veel mensen medelijden met ze. De buurt organiseerde een picknick onder het motto: ‘wij laten onze homo’s niet wegtreiteren’. Zelfs burgemeester Aleid Wolfsen kwam langs. Iedereen was geschokt dat dit in Leidsche Rijn kon gebeuren en pleitte voor meer tolerantie en respect. De landelijke media kwamen langs en het COC dook erboven op.

Vertederende compassie
Wat een gratuite gebaren. De picknickende buren hadden ook de politie kunnen bellen toen de hangjeugd hun buurmannen wilden molesteren, hun autobanden lekstaken of andere vernielingen aanrichtten. Dan hadden de buren pas echt laten zien dat de hangjeugd van homo’s moet afblijven. De burgemeester picknickt rustig mee, maar hij had natuurlijk ook een camera op kunnen hangen en meer kunnen laten surveilleren, in plaats van te zeggen dat bewijs verzamelen ‘wel erg moeilijk is’. Iedereen houdt de sfeer er lekker in, eet een broodje, klaagt over de teloorgang van de tolerantie en gaat over tot de orde van de dag.

Dat wil zeggen: iedereen begint naar de politiek te wijzen. Het COC heeft meteen een actuele case die hun beleidsplannen illustreert. Ze sturen een brief naar de informateur dat homovoorlichting op alle scholen verplicht moet worden gesteld. Politici kletsen dat vervolgens na, en doen er soms nog een schepje bovenop. GroenLinks zegt dat straffen hoger moeten worden omdat het om discriminatie èn geweld gaat, en Wilders heeft weer een voorbeeld gevonden om tegen immigranten en moslims te ageren.

Opkomende intolerantie
De echte vraag is natuurlijk of dit wel een zaak voor de politiek is. Is dit werkelijk een thema wat het nieuwe kabinet versneld moet oppakken? Natuurlijk niet. De oplossing ligt ergens anders. We kunnen de buren en de burgemeester verwijten maken, maar misschien moeten we de homo’s eerst zelf eens aanspreken. Wat doen zij eigenlijk aan de opkomende intolerantie? Niets. Als alle homo’s van het megagrote Leidsche Rijn nu eens samen een burgerwacht hadden gevormd, dan was er niemand weggetreiterd. Maar kennelijk vonden de Leidsche Rijnse homo’s het niet belangrijk genoeg.

Laat het COC alle homo’s in Nederland aanmoedigen publiekelijk zichtbaar te zijn, zich uit te spreken tegen intolerantie, anderen daarop aan te spreken en desnoods op de school in de buurt eens een lesje verdraagzaamheid te komen geven. Dat schiet natuurlijk meer op dan laffe brieven aan de informateur. Alsof die man niets beters te doen heeft.

Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie (www.chrisaalberts.nl).