Man valt in hakselaar en wordt gehakseld

03-07-2010 15:56

In Limburg, in het guitige plaatsje America om precies te zijn, is zaterdag een man in stukken gehakt door een machine die dingen in stukken hoort te hakken, een zogenaamde hakselaar. Normaal hakselen deze machines alleen takken, mais en ander spul dat groeit.

Hoe de man überhaupt in de hakselaar kon vallen is niet helemaal bekend. Het was in ieder geval een hakselaar van groot formaat, want rijdende landbouwhakselaar, en de ongelukkige zat op de rijdende machine. Helaas viel hij van de machine recht in de hakselaar in plaats van er naast. De man kwam er als haksel weer uit en was aantoonbaar dood. De hakselaar was ook aantoonbaar slecht beveiligd tegen invallende medewerkers die niet op de haksellijst staan.

Kleine hakselaars, gebruikt door particulieren, hakselen ook wel eens een arm maar daar past geen compleet mens in. Bovendien horen hakselaars beveiligd te zijn zodat ze maximaal alleen één onderarm weghakselen. Een hakselslachtoffer heeft dan altijd nog een andere arm over. Beveiligen van machines kan kortom supernuttig zijn.

In het verleden zijn hakselaars gebruikt om complete kuddes eekhoorns (levende eekhoorns) op een “efficiente” manier af te slachten. Dit gebeurde op het dierenverblijf van Schiphol, waar medewerkers op een ludieke manier van een groep in beslag genomen quarantaine-eekhoorns af wilden. Eekhoorns hakselen gaat trouwens net zo makkelijk als takken of gewassen hakselen. In plaats van eekhoorn kunnen ook kuikens, kanaries en andere kleine pluizige beesten worden gehakseld.

Vermoedelijk gaat hakselen nu wel het woord van dit weekend worden.