ThePostOnline

Ook PVV-ers kunnen homo’s helpen

04-07-2010 12:48

Vorige week blogde ik over twee homomannen uit Leidsche Rijn die door hangjeugd waren weggepest. Ze werden uitgescholden, bespuugd, bedreigd en hun bezittingen vernield. De homo’s besloten te verhuizen, en de buurt was daar zo geschokt over dat ze een picknick voor hen organiseerden. Ik bekritiseerde dat gebaar en vroeg me af of de mensen in Leidsche Rijn, en met name de homo’s aldaar, niet zelf iets hadden kunnen doen aan dit probleem.

Reacties op DeJaap spraken vol ongeloof over deze ‘bizarre redenatie’. Met name enkele mensen die PVV zeiden te stemmen (of zo overkwamen) voelden zich aangesproken. Ik zou vinden dat homo’s intolerantie aan zichzelf te danken hebben, ik zou denken dat het zin heeft ‘semi-zwakbegaafden’ op hun gedrag aan te spreken, en ik zou de voor de hand liggende oplossing vergeten, namelijk harder straffen, desnoods via de ouders. PVV-ers maken zich kennelijk graag sterk voor homo’s. Een mooi gebaar, maar hebben homo’s er ook wat aan?

Zelfsturende burgers
PVV-ers maken een onrealistische inschatting van de macht van de staat. Ik schreef de blog uit irritatie over het feit dat het COC de informateur een brief schrijft waarin wordt gepleit voor meer aandacht voor homo-emancipatie. Daar is niets tegen, maar je kunt je afvragen of de staat er echt iets aan kan doen. De staat kan discriminatie en geweld natuurlijk bestraffen, maar de staat kan burgers niet overtuigen dat hun ideeën verkeerd zijn. Daarmee blijven er altijd burgers bestaan waarbij straffen niet helpen, want homo’s blijven voor hen varkens. We moeten dus de vraag stellen: hoe kunnen deze burgers anders over homo’s gaan denken?

De burger kan dat alleen zelf beïnvloeden. PVV-ers schatten het zelfsturend vermogen van burgers te laag in. De enige oplossing die structureel discriminatie van homo’s tegengaat, is in het sociale verkeer laten zien dat homo’s een normale behandeling verdienen. Daar kan iedereen de hele dag aan meewerken. Dus: mensen die onaardige dingen over homo’s zeggen daarop aanspreken en zeggen dat je daar niet van gediend bent. Als je zelf niet bereid bent deze bijdrage te leveren, laat je zien dat uitschelden (en misschien ook aftuigen) toegestaan is.

Sterke overheid
PVV-ers roeren zich kennelijk ook op homo-gebied. Veel linkse mensen vinden dat slecht, maar linkse partijen hebben natuurlijk geen alleenrecht om voor homo’s op te komen. Dat ook PVV-ers ageren tegen homofobie lijkt me alleen maar winst. Maar je druk maken is niet genoeg. Het echte probleem in Nederland is dat veel mensen zich druk maken, klagen en zeuren, maar weinig doen. Het is juist bij onderwerpen als discriminatie en intolerantie hard nodig dat mensen zelf actief worden. Niet door te gaan slaan, maar door sociale normen zichtbaar te maken. Elke dag weer, hoe moeilijk dat ook is.

PVV-ers willen niets voor homo’s doen: ze willen slechts een sterke overheid die iets doet, vooral omdat ze denken dat het migranten en moslims zijn die homo’s aftuigen. Maar voor degene die afgetuigd wordt maakt dat echt niets uit. Natuurlijk moet de dader gestraft worden, maar als je wilt dat er niet steeds weer nieuwe daders bijkomen, heb je een bredere oplossing nodig.

Dus PVV-ers: fijn dat ook u homo-emancipatie nastreeft, dat is echt winst. Trek vanaf nu uw mond open als homo’s worden uitgescholden of in elkaar geslagen. Dan bereiken wij met zijn allen ons doel. Linkse mensen zullen zelfs jaloers worden op uw principiële houding, want ook zij zwijgen maar al te graag.

Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie (www.chrisaalberts.nl).