Cult

Debatteren: daarom

19-07-2010 14:48

Vorige week vond het Europees Kampioenschap debatteren plaats in Amsterdam. Zelf liep ik daar rond als onderdeel van de organisatie met een walkie-talkie in mijn hand. Voor meedoen vind ik mezelf te oud geworden, maar mijn passie voor de debatsport blijft onverminderd groot. Eigenlijk zou iedereen op een universiteit als een verplicht onderdeel van hun studie moeten debatteren.

Maar luister vooral niet naar mij, en laat jezelf eens overtuigen. De finale van het Europees Kampioenschap staat inmiddels online. Hoe zou het zijn als de gemiddelde student in de collegebanken van een Nederlandse universiteit ook maar de helft van de parate kennis en vaardigheid bezat van deze acht finalisten?

Overigens werd de Rotterdammer Jeroen Heun uitgeroepen tot beste spreker van het toernooi in de categorie Engels als tweede taal. Hij strandde uiteindelijk in de halve finale. Na de prijsuitreiking kwam hij mij nog even bedanken als zijn eerste trainer, maar neem van mij aan: hij heeft het grotendeels zelf gedaan. Huur hem in nu het nog kan. Hij is zo ontzettend niet-commercieel dat hij alleen nog maar te vinden is via Linkedin en zijn Facebook-profiel

Eric Stam is debattrainer en gespreksleider.