Paywall kost Times Online 93 procent bezoekers

20-07-2010 18:42

De online versie van de Britse kwaliteitscourant The Times heeft maarliefst 93 procent van haar lezers verloren als gevolg van de onlangs geïnstalleerde paywall. Tot nu toe bleken nog maar 15.000 mensen bereid te registreren en te betalen voor The Times Online.

Onlangs stopte ook de Britse advocaat Tim Kevan al met webloggen voor The The Times Online. Exclusief voor DeJaap.nl schreef hij waarom hij niet vanachter een paywall wilde werken.

Dat 93 procent van de bezoekers inmiddels heeft afgehaakt, komt niet bepaald als een verrassing: eerder voorspelden medewerkers van The Times al dat een paywall ten koste zou gaan van een gigantische hoeveelheid bezoekers. Desalniettemin is dat geen al te groot probleem. Zoals de zaken er nu voorstaan is een printlezer meer dan drie keer zoveel waard als alleen een online lezer (mits men een beetje innovatief met de iPad weet om te gaan).

Vooralsnog zal de paywall dus blijven bestaan als een Chinese Muur tussen de oude en nieuwe media. Het is alleen niet te hopen dat meer media een dergelijk drastisch besluit zullen nemen, want uiteindelijk zal vooral de printlezer het laten afweten en zit er niets anders op dan met online uitgaven geld te verdienen.