ThePostOnline

Je doet niet meer mee als bliksemdemocratie

01-08-2010 13:08

Je doet niet meer mee, het klinkt heel simpel en dat is het ook. Zie hier:

Toch heb ik vaak het gevoel dat mensen het nog niet helemaal snappen. Vaak hoor ik ‘als je dit niet doet doe je niet mee’ of ‘dat is lelijk dus je doet niet meer mee’. Beide veronderstellingen gaan tegen het hele principe van al dan niet meedoen in. Dat principe luidt als volgt: je doet altijd mee, maar als je iets heel doms doet, dán doe je niet meer mee.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Haatmail sturen aan overleden mensen;
  • Een rondvaart maken door de grachten van Amsterdam;
  • Meer dan drie keer zakken voor je autorijbewijs-theorie.
  • Positieve vrijheid
    Het principe van niet meedoen berust eigenlijk op iets wat ze in de filosofie ‘positieve vrijheid’ noemen. Positieve vrijheid komt neer op het vrij zijn om te doet en laten wat je wil. Als je er voor kiest haatmail te sturen aan overleden mensen ben je vrij geweest om dat te doen, dus doe je niet meer mee.

    Het tegenovergestelde is het geval als men zegt ‘als je niet bij de H&M kleren koopt doe je niet meer mee’. Er is dan sprake van negatieve vrijheid: vrij zijn van. Als je verplicht wordt om iets te doen is er sprake van overheersing en komt de negatieve vrijheid in het geding. Dat is niet de bedoeling van het niet meedoen-principe en daarom kan je door verplichting niet uitgesloten worden.

    Gezellig en knus
    Misschien deed u niet mee toen u het eerste gedeelte van dit stukje las, maar als u nu even meedenkt, zou u zich voor kunnen stellen dat het principe van niet meedoen eigenlijk als resultaat heeft dat ‘domme dingen’ heel snel worden uitgeroeid. Want zeg nu zelf: haatmail sturen aan overleden mensen is 1) tijdverspilling en 2) van een orde van domheid die ongekend is.

    ‘De samenleving’ is een stuk beter af als die mensen even niet meedoen (en stoppen met hun domme gedrag). Uiteindelijk mondt dit uit in een bliksemdemocratie waarbij iedereen meebeslist, en de meerderheid uiteraard bepaalt. Niets geen verboden op haatmail sturen vanuit Den Haag want dat duurt lang, geen ellenlange debatten. Nee: je doet mee of je doet niet mee, klaar. We verbeteren de wereld met zijn allen en dat is gezellig en knus.

    Paarse krokodil
    Een klein puntje van discussie is natuurlijk wel: hoe lang doen de mensen die niet meer mee doen niet meer mee. Een uur? Een dag? Een jaar? En waar halen ze dan hun boodschappen? Het kan niet de bedoeling zijn dat er – paarse krokodil – aanvraagformulieren komen om weer mee te doen, want dan is er geen bliksem meer in de democratie. Over de oplossing mag wat mij betreft iedereen meedenken (in principe dus ook de mensen die niet meer mee doen, die kunnen namelijk best bedenken wat zij een redelijke tijd vinden om niet mee te doen).

    PS Mocht u denken van: ‘Oh ik ben het hier totaal niet mee eens ik ga eens even flink ononderbouwd reaguren’: je doet niet meer mee.
    PPS Mensen die het niet meer meedoen-principe te serieus nemen doen niet meer mee.

    Lieven Heeremans begint over een maand met Wijsbegeerte op het werelderfgoed met de hoogste huizenprijzen.