Politiegeweld? Welk politiegeweld?

02-08-2010 11:11


Evacuation de familles sans logement à la Courneuve

Bovenstaande film wordt momenteel op diverse sites, waaronder de linkse actiesite Joop.nl, gepubliceerd om aan te tonen dat het politiegeweld in Frankrijk onder Sarkozy de spuigaten uitloopt. Zelden heeft men zo de plank misgeslagen. In Frankrijk is namelijk zeker sprake van politiegeweld, discriminatie, schending van burgerrechten en een verharding van geweld, maar bovenstaande film toont nou juist aan dat ook in Frankrijk de politie kan optreden zonder gewelddadig te worden of bewust burgerrechten te schenden. De manier waarop sites als Joop deze film bewust in een bruine context plaatsen, is niets meer dan moedwillig het beleid van Sarkozy zwartmaken over de rug van goedwillende politiemensen en wanhopige migranten.

De politie had ook veel harder kunnen optreden tegen deze groep mensen die, kennelijk, hoe dan ook verwijderd moesten worden van hun provisorische kampement. Ze hadden traangas kunnen inzetten, gummiknuppels of waterkanonnen. Maar dat gebeurt niet. Onder andere vanwege het feit dat de demonstranten hun eigen kinderen, zuigelingen en peuters, doodleuk misbruiken voor hun zaak. Ook in het hoofd van gewelddadige politiemensen schuilt een mens en het verwonden van baby’s wil niemand.

Baby’s
Dus wordt de groep uit elkaar getrokken. Dat kost duidelijk veel moeite en bovendien veel mankracht, maar het gaat kalm en beheerst, in ieder geval wel aan de kant van de politie. Daar waar het misgaat, vrouwen die met kind en al over de grond worden gesleurd, ligt de oorzaak van het geweld niet bij de politie maar bij de demonstranten zelf. Een moeder die haar kwetsbare baby achter haar rug verbergt en vervolgens de frontale aanval met een politieman zoekt, schendt zelf de rechten van haar kind.

Terwijl de demonstranten wild om zich heen slaan, met plastic stoelen gooien en hun kinderen doodleuk inzetten als geweldsmiddel tegen de politie, blijven de politiemensen beheerst en laten zij zich niet verleiden tot wapengebruik. De manier waarop de politiemannen zich om de kleine kinderen bekommeren is haast vaderlijk te noemen.

Hoe het wel moet
De video toont dus een voorbeeld van hoe het wel moet: een team van goed opgeleide politiemensen blijft onder druk beheerst en treedt op professionele gepaste milde wijze op. Wie hier een voorbeeld van excessief politiegeweld in ziet is niet goed bij zijn hoofd en wil gewoonweg het goede niet zien. Voor mensen die zich ‘positief’ en ‘progressief’ noemen is dat toch wel erg wonderlijk.

Nogmaals: er gaat veel, heel veel mis bij de Franse politie. Geweld, zeker tegen immigranten, is er aan de orde van de dag en sinds Sarkozy aan de macht is, is het geweld en het ‘zero tolerance’ optreden er niet bepaald minder op geworden. Maar wie uitgerekend met deze video ernstige problemen binnen een democratische rechtstaat wil aantonen heeft er werkelijk helemaal niets van begrepen en maakt het probleem nog groter en nog moeilijker bespreekbaar. Sites als Joop, en alle andere sites die deze video misbruiken, zijn hierdoor zelf medeschuldig aan de problemen die ze zeggen te bestrijden.

Bert Brussen maakt zich graag sterk voor mensen- en burgerrechten en is immer zeer kritisch op de politie, maar vindt wel dat je de zaak eerlijk in proporties moet blijven zien.