Weten & Tech

The Hawk zegt: opzij, opzij, opzij!

10-08-2010 18:00

Niet alleen u, maar ook de mensheid staat op sterven. Uiteindelijk gaan we gewoon allemaal dood! Dat is een gegeven van het leven, maar net zoals we ons eigen leven vaak zo lang mogelijk proberen te rekken, zo kunnen we dat voor ‘de mens’ ook proberen.

Net zoals het uitsterven van de dinosaurussen of een lek in een BP leiding de natuur of het universum niets uitmaakt, maakt ook het uitsterven van de mens niemand uit. In tegenstelling van wat sommige boomliefhebbers u wellicht proberen wijs te maken is ‘erg’ namelijk gewoon een menselijk concept. Dus ja, een besmeurde vogel is ‘erg’ maar alleen erg omdat wij als mens dat geen leuk gezicht vinden én omdat het betekent dat onze eigen leefomgeving in gevaar heeft. Uiteindelijk dus puur eigenbelang om zoiets te stoppen, of dacht u echt dat de aarde of moeder natuur daar een emotie bij heeft? Nee; Jupiter is doods en is een even goede planeet als de aarde, voor zover het universum daar iets over te zeggen heeft.

Dus daar zitten we dan met het dilemma dat we gaan uitsterven, maar dat dat niemand wat uitmaakt behalve onszelf. Of we daar wel of niet iets aan willen doen is dan misschien een filosofische vraag. Zowel natuurliefhebbende subsidiesponzen als energie-grootverbruikers zijn het er echter vaak over eens dat ons nageslacht ook iets moet, dus misschien is het antwoord voor 90 procent van de mensheid wel: ja we moeten door. In dat geval moeten we gauw de aarde gaan verlaten, zo betoogt Stephen Hawking. We hebben maar een paar minuten tijd!

Het einde is nabij
Denk er maar eens over na: als er hier op aarde iets gebeurt, zijn we er misschien wel geweest. En dat hoeft niet per se een meteorietinslag te zijn, het kan ook zijn dat een alom geliefde president van een land met kernraketten een inschattingsfoutje maakt en ons zo in een kernoorlog stort. Tot nu toe ging dat steeds net goed, maar is dat morgen ook zo? ‘Waarom wedden op één paard?’, vraagt Hawking zich dan ook af en dus moeten we harder doorgaan met ruimtevaart. Hoe sneller de mensheid zich ook duurzaam op andere planeten of manen of ruimtestations vestigt, hoe meer overlevingskans onze soort heeft. Waar wacht u nog op?!